Cures Pal·liatives del Santa Caterina estrena vint llits provinents de la Fundació Oncolliga

Provenen d'una donació de gairebé 50.000 euros recollits a l'Oncotrail

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha rebut de la Fundació Oncolliga Girona la donació de 49.547,08 euros, diners recollits a la cursa benèfica de l’Oncotrail 2018. La quantitat s’ha invertit en la compra de vint llits per a pacients hospitalitzats a la unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. Ambdues organitzacions han presentat el nou equipament.

La presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Lluïsa Ferrer i el director d’Oncotrail, Lluís Comet, han tingut l’ocasió de visitar la unitat i veure la utilitat i benefici dels nous llits per als malalts ingressats. Es tracta de llits articulats que permeten diferents posicions, amb dues baranes per banda que es mouen independentment de manera que faciliten la mobilitat del pacient. També inclouen un dispositiu de seguretat que sona quan el llit està desfrenat. Han acompanyat a la direcció de l’Oncolliga el president de l’IAS, Joan Profitós; el gerent, Joaquim Casanovas; el director mèdic i la directora infermera del Santa Caterina, Josep Costa i Núria Batlle; la cap de la unitat de Cures Pal·liatives, Rosa Roca, i la supervisora infermera de la planta d’hospitalització, Dolors Collell.

La Unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital Santa Caterina atén els pacients que es troben en una fase avançada i progressiva d’un procés de malaltia que necessita tractaments i atenció molt especialitzada. El pacient de l’atenció pal·liativa es caracteritza per patir una malaltia complexa, amb unes possibilitats de resposta als tractaments específics molt limitada, i amb la presència de símptomes múltiples i variables, que provoquen un impacte sobre el malalt i la família importants. En aquesta situació els objectius de la unitat estan centrats en la millora de la qualitat de vida, la promoció de l’autonomia i l’adaptació emocional a la situació.

La Unitat està dotada amb 18 llits i atén una mitja de 400 pacients l’any, amb una estada mitjana de 14 dies. El 75% de les persones ingressades són malalts oncològics i el 25% són pacients amb altres malalties: respiratòries, cardíaques, insuficiència renal i malalties neurodegeneratives, principalment. L’àrea d’influència de la unitat és el Gironès, la Selva i Pla de l’Estany, tot i que es treballa coordinadament amb la resta d’hospitals comarcals, els equips d’atenció primària, atenció domiciliària, i la xarxa sociosanitària de la Regió Sanitària de Girona.

Sumar-se al repte

L’Oncotrail és un repte esportiu i solidari que va néixer l’any 2013, per tant el pròxim mes d’octubre se’n celebrarà la setena edició. La prova es disputa per equips i consisteix a recórrer 100km per corriols de la Costa Brava i les Gavarres, amb sortida i arribada a Palafrugell. Cada equip ha de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder participar a la prova i gràcies a la participació de voluntaris i patrocinadors, tot el que es recapta es destina íntegrament a l’objectiu solidari del repte: millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars. Des de la primera edició fins ara s’han recollit més de 900.000 euros, uns fons que s’han anat repartint en funció de les necessitats de cada centre hospitalari. En el cas de l’Hospital Santa Caterina, el donatiu de 49.547,08 euros del 2018 se suma als que va rebre els anys 2017 (44.770 euros); 2015 (6.657 euros) i 2013 (16.750).

Serveis d’Oncolliga a l’hospital

Més enllà de l’aportació puntual de diners provinents dels donatius de l’Oncotrail, l’Oncolliga col·labora des de l’any 2005 amb l’Hospital Santa Caterina per oferir dins de les seves instal·lacions serveis d’ajuda i suport als malalts de càncer, com per exemple l’atenció psicològica a afectades de càncer de mama i acompanyament de voluntaris hospitalaris.