Girona construirà cinc grans dipòsits subterranis per evitar la contaminació d'aigües residuals

Els dipòsits, anomenats 'tancs de tempesta', recolliran la pluja i netejaran el col·lector de la riera Bullidors

El problema de la sortida d'aigües residuals a l'exterior es deu a que el col·lector que passa per la riera Bullidors -situada a la zona de Germans Sàbat i que continua molt a prop del pavelló Fontajau fins arribar a la desembocadura del riu Ter- està 'mal dimensionat', segons ha explicat la tinent alcalde d'Urbanisme, Isabel Salamanya, per l'augment urbanístic de la zona. En alguns punts, el col·lector que recull les aigües brutes de les cases és superior al de la riera i es produeix un 'rebuf' quan plou.El col·lector no dóna l'abast i les aigües -de la pluja i residuals- surten a fora a través dels sobreixidors i provoquen una contaminació a la llera de la riera i al seu entorn.

Per evitar aquesta sortida d'aigües, s'instal·laran el que anomenen 'tancs de tempesta', un tipus d'obra que fins ara la ciutat de Girona no tenia però que ja existeix en altres ciutats com Barcelona. Es tracta d'uns grans dipòsits subterranis, amb capacitat d'entre 300 i 480 metres cúbics, que acumulen les primers pluges que netegen el col·lector i arrastren la brutícia acumulada. Un cop passada la tempesta, s'obren els tancs i tota l'aigua acumulada i bruta s'envia al col·lector normal que va fins a la depuradora. D'aquesta manera, s'evita que tota la porqueria acumulada al conducte surti a l'exterior.

Aquests dipòsits, que fan 3,20 metres de diàmetre i fins a 60 metres de llargada, en funció de la zona on s'instal·laran, es controlaran de forma telemàtica a través d'Aigües de Girona, que decidirà en quin moment s'ha de fer el buidatge. Amb els primers 7 mil·límetres de pluja acumulats, els tancs es posaran en marxa i s'obriran per recollir la 'primera onada' d'aigua bruta. Salamanya reconeix que el problema de les aigües residuals no se solucionarà 'al 100%', però almenys s'aconsegueix que l'aigua que continua circulant després sigui molt més neta.

Una obra d'1,87 MEUR

La setmana que ve es licitaran les obres d'instal·lació dels tancs prefabricats per un valor d'1,87 MEUR. S'espera que el mes de juny puguin començar i que a parincipis del 2012 ja estiguin en funcionament. El 80% del cost procedirà del fons Feder mentre que el 20% restant el posarà l'Ajuntament.

Per poder posar els dipòsits caldrà obrir el carrer en els cinc punts on s'instal·laran. Davant de l'escola Bressol de Germans Sàbat, la pista esportiva de Talaià i a tocar de la rotonda de Talaià on hi ha el Centre Cívic del Ter, seran alguns dels punts escollits.

Una nova pista esportiva polivalent a Germans Sàbat

La rotonda que hi ha a Germans Sàbat, a tocar de la carretera de Talaià i davant de l'IES Carles Rahola- tindrà una pista esportiva polivalent. Les obres es licitaran la setmana que ve per un valor de 160.000 euros. En un futur, també hi ha previst fer una zona de joc en aquesta mateixa rotonda.

Desacord amb al preu d'una expropiació a la Frontissa de Santa Eugènia

L'Ajuntament no està d'acord en el preu de l'expropiació de la finca número 232 del carrer Santa Eugènia, inclosa en les expropiacions per a la urbanització de la Frontissa de Santa Eugènia, que ascendeix a 316.403 euros. Com que no s'ha arribat a un acord amb els propietaris, caldrà anar al 'just i preu'. Salamanya ha explicat que de moment ja s'han enderrocat els edificis dels extrems i que ara falta la part central.