Imputen cinc dels detinguts en la trama de dopatge per tràfic de substàncies i associació il·lícita

El jutjat d'instrucció 1 d'Olot decreta llibertat amb càrrecs per als cinc imputats i la detenció dels altres dos queda sense efecte

Els Mossos d'Esquadra asseguren que han pogut corroborar que els set detinguts com a presumptes membres d'una xarxa de distribució de substàncies dopants venien aquest tipus de drogues com a mínim a un esportista menor d'edat. Una altra novetat és que és la primera vegada que es detecta i desarticula una xarxa que distribueix substàncies dopants indistintament tant a culturistes com a esportistes federats dedicats a d'altres disciplines esportives: l'atletisme (Mitja Marató i Marató), el ciclisme i el triatló-duatló.

Els detinguts han arribat a dos quarts d'onze del matí d'aquest divendres als Jutjats d'Olot en tres cotxes policials. Els advocats també s'han personat al Jutjat d'Instrucció Número 1 de la capital de la Garrotxa. Carles Monguilod seria l'advocat d'un dels processats i Ivan Lucas, d'Arenys de Mar, seria el lletrat d'un altre detingut. A mesura que ha avançat el matí, diversos mitjans de comunicació s'han concentrat davant dels jutjats.

La investigació, batejada amb el nom de 'Cas Cursa', es va iniciar a principis del mes de desembre quan un ciclista professional va denunciar que una persona desconeguda li havia tramès un correu electrònic oferint-li aquest tipus de material.

La investigació ha permès corroborar que entre els clients de la xarxa hi ha esportistes que competeixen en curses socials i algun esportista d'elit. Cal destacar que és la primera vegada que els Mossos poden documentar l'administració de substàncies a un menor d'edat.

La policia creu que la xarxa tenia l'activitat diversificada en funció del tipus de substància que necessiten els practicants de cada esport. Així, part de la xara es dedicava a la importació i distribució de les substàncies habituals en el món dels gimnasos (anabolitzants, clembuterol, hormona del creixement, etc).

Alhora tenien un proveïdor que els abastia exclusivament d'EPO (Eritropoetina), així com d'altres substàncies dopants específiques que adquirien en farmàcies andorranes. Aquestes compres a Andorra es realitzaven tant personalment a les farmàcies com per mitjà d'Internet (farmàcies on-line).

L'EPO amb que traficaven havia estat sostret del servei d'hemodiàlisi d'un centre hospitalari.

Els detinguts

Isidro C. M., de 43 anys i veí de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), ha estat detingut en dues ocasions per tràfic de substàncies dopants. Se'l considera responsable de la xarxa de subministrament a gimnasos al costat d'Ivan G. B., de 25 anys i de Terrassa (Vallès Occidental), que també tindria antecedents per fets similars. Es creu que ambdós importaven les substàncies clandestinament des de Portugal i que comptaven amb la col·laboració de la també detinguda Sheila P. M., 21 de anys i veïna de Sant Adrià del Besos (Barcelonès).

De la seva banda, Miguel Angel G. B., de 37 anys i de Gironella (Berguedà), és practicant federat de Ciclisme. Consumidor i distribuïdor de les substàncies a la Catalunya Central. Té clients culturistes i clients que practiquen altres disciplines esportives. La policia diu que adquiria les substàncies a la xarxa dels gimnasos i a d'altres fonts de subministrament, i que administrava personalment a terceres persones substàncies injectables (per via intramuscular i intravenosa). Comptava amb la col·laboració del també detingut Javier M. C., de 38 anys i de Gironella. D'altra banda, Xavier B. T., de 27 anys i veí de Barcelona, els subministrava l'EPO que sostreia d'un centre hospitalari.

Jordi R. V., de 32 anys i veí de Prats de Lluçanes (Osona) és ciclista federat i exciclista professional. Adquiria les substàncies a Miguel Angel G. B. i n'hauria subministrat a diversos joves.

Les entrades i escorcolls s'han fet a Gironella, dues a Manresa (Bages), una a Prats de Lluçanès i una altra a Cerdanyola (Vallès Occidental). També s'han comissat dos paquets de substàncies dopants procedents de Portugal a diferents empreses de transports.

Els detinguts feien, a través dels mitjans de comunicació, seguiment de les substàncies dopants que anaven sent intervigudes pels diferents cossos policials i s'interessaven pels efectes i metabolisme (eliminació dels residus de l'organisme) de les mateixes.

En total s'han comissat unes 10.000 dosis de substàncies dopants d'administració oral i unes 2.200 dosis de substàncies dopants injectables.


La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.