Les obres de rehabilitació de la casa natal de Salvador Dalí començaran al setembre

L'actuació tindrà un cost total de 2,5 milions d'euros

El calendari estableix que en breu es licitin els treballs per tal que el mes de setembre puguin començar les obres, valorades en 2,5 milions d'euros que assumirà íntegrament l'Estat de forma 'plurianualitzat' fins al 2014. Precisament, aquesta era la notícia que estava esperant des de feia setmanes l'Ajuntament de Figueres, que fa uns dies va aprovar definitivament el projecte executiu sense saber què acabaria passant amb el finançament. Feia tres anys que Santi Vila havia signat el conveni amb la llavors ministra de Vivenda, Carme Chacón, i amb la supressió del ministeri es temia que quedés parat. 'Ens costava entendre que no es complís', ha reconegut Santi Vila, que ha assegurat que ha estat un procés 'més lent del que haurien volgut' i per al qual han hagut d''apretar molt' per poder-lo 'desencallar'. L'anunci, segons Vila, és una 'excel·lent notícia'.


Vila ha recordat que el projecte tenia 'punts febles', com ara els locals comercials actius que hi havia a l'edficii i que ja han quedat alliberats. Les obres està previst que durin uns tres anys. El projecte és de gran 'interès cultural i turístic', segons l'alcalde, ja que ha de permetre 'estendre' la 'bona energia' de l'univers dalinià més enllà del que és estrictament el museu, que cada any rep 900.000 persones.

La casa es troba al cor de la ciutat, al carrer Narcís Monturiol. Les diferents plantes combinaran una part de la casa natal, on es reproduirà el que havia estat la casa de començaments del segle XX, però sobretot 'descriure l'esperit de Dalí' i tot el seu univers. 'Serà una casa-museu pensada per explicar el país de Dalí, l'Empordà -el Cap de Creus, els cels que imagina- i no pas pròpiament una casa natal a la clàssica, amb reproducció del llit i del menjador'.

L'ARU de Salt es manté

La secretària també ha confirmat que, a pesar de les retallades pressupostàries estatals, es complirà el conveni signat referent a les obres de reforma del centre de Salt (Gironès), l'ARU (Àrea de Reforma Urbana). Corredor ha assegurat que el finançament està garantit i que es 'complirà el conveni'. El projecte està pensat a 12 anys vista i inclou la demolició de 600 pisos i la reforma de 1.200 habitatges més. El cost global estimat és de 200 MEUR. Segons el conveni signat el juny passat, l'Estat aportava inicialment 9,6 MEUR en aquesta primera fase.

La inauguració dels 70 pisos protegits de la UdG

Corredor ha fet aquestes declaracions duran la inauguració dels 70 pisos protegits del Campus de Montilivi de la Universitat de Girona que es podran llogar per 250 euros al mes. Els pisos, que estaran acabats el mes d'abril, podran ser ocupats a partir de l'estiu i han estat dissenyats amb un sistema innovador tant amb la construcció com amb l'estalvi d'energia. L'empresa bagenca Compact Habit ha estat la constructora que ha fabricat uns mòduls independents que, un cop acabats, s'han instal·lat al solar amb l'ajuda de grues.

L'acte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans; la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, i el secretari d'Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat, Carles Sala. Abans de visitar els pisos, que encara no estan acabats, han fet un recorregut pel Barri Vell de la ciutat, on han pogut veure com es troben obres de rehabilitació finançats per l'Estat, com és el cas de la Casa Masó i el Convent Sant Domènec.