Els preus cauen cinc dècimes a Girona el gener i la inflació interanual se situa en el 3,8%

La caiguda mensual de l'IPC ve marcada per les rebaixes i l'abaratiment del vestit i el calçat

L'inici del període de rebaixes ha influït decisivament en l'evolució mensual dels preus a Girona i Catalunya, que han baixat cinc i sis dècimes respectivament en relació amb el mes anterior. De fet, la partida de vestit i calçat és la que ha experimentat una major reducció de preus, amb un abaratiment de 14 punts i set dècimes. La taxa de variació anual del vestit i calçat s'ha situat en el 0,6%.

A l'estat espanyol també és el vestit i el calçat la partida que més s'ha abaratit ja que els preus han caigut un 14,2% en el primer mes de l'any i la taxa interanual s'ha situat en el 0,4%.

Variacions moderades

La resta de productes han tingut una variació molt més moderada. El parament, que també es veu afectat per les rebaixes, ha registrat una variació de preus a la baixa de nou dècimes. Això situa la taxa interanual en l'1,5%.

Per contra, els preus de l'habitatge s'han incrementat en 2,6 punts en un mes i la taxa de variació anual ha escalat fins al 7,3%. La raó d'aquesta pujada s'explica, fonamentalment, per l'increment de la factura de l'electricitat. Per la seva banda, les begudes alcohòliques i el tabac s'han encarit un 2% el gener, sobretot, per la pujada del preu del tabac, i la taxa interanual s'ha situat en el 15,2%. Els preus dels aliments i beudes no alcohòliques han augmentat una dècima i la variació interanual s'ha situat en l'1%.

Subjacent i harmonitzat

La taxa anual de la inflació subjacent, és a dir, aquella que no inclou els productes que es consideren més volàtils com ara productes frescos i energètics, és de l'1,6% al conjunt de l'estat, una dècima per sobre de la que es va registrar al mes de desembre. L'Índex de Preus de Consum Harmonitzat situa la seva taxa mensual del 3%, cosa que suposa un augment d'una dècima respecte a la xifra de desembre.