El delegat del Govern aposta per reformar o ampliar l'actual hospital Josep Trueta de Girona

La candidata del PSC a l'alcaldia de Girona, Pia Bosch, demana que no s'aturi el projecte

Opinions diverses entorn a la decisió del Govern d'aturar el projecte de construcció del nou hospital Josep Trueta. El delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, ha defensat la decisió de la Generalitat d'aturar les grans obres fins al 2013, entre les quals hi ha aquest hospital que havia de costar 250 MEUR. La previsió de l'antic executiu era redactar el projecte executiu aquest 2011 -el projecte bàsic ja està acabat- i que l'hospital estigués acabat al 2016.


La complexitat de l'obra -que preveia construir de cap a peus el nou hospital i enderrocar l'existent- havia estat criticada per CiU ja abans de la campanya electoral. Ara, un cop al Govern, CiU ha decidit no només aturar el projecte -al·legant la contenció pressupostària- sinó que també vol revisar el projecte.

El delegat del Govern, Eudald Casadesús, ha estat clar i, a banda de parlar de 'revisió', ha manifestat obertament que la prioritat és mantenir l'edifici actual i millorar-lo, ja sigui a través d'una reforma o d'una ampliació. L'argument usat per l'exconsellera de Salut, Marina Geli, que l'edifici patia problemes estructurals, no ha convençut Casadesús que ha dit que es pot intervenir en l'edifici actual. 'Més antic és l'edifici del Santa Caterina i l'hem convertit en la seu del Govern', ha comparat.

D'altra banda, Casadesús ha puntualitzat que, el fet d'aturar les obres de l'hospital, no afecta al projecte del futur campus de la Salut. El delegat ha manifestat que la Facultat de Medicina és un equipament estratègic per a la ciutat i, a més, ha remarcat que l'inici dels estudis de Medicina a Girona han estat 'un èxit'.

Queixes des del PSC de Girona

Per la seva banda, l'alcaldable per Girona, Pia Bosch, ha demanat al Govern que no aturi 'en sec' el desenvolupament del projecte i que es busqui una fórmula perquè es continuïn fent passos. 'Som conscients del moment econòmic que vivim però es poden buscar altres solucions', ha manifestat l'alcaldable socialista que destaca que el Trueta 'és l'empresa més gran de Girona' i que ha de contribuir a generar coneixement. 'No es tracta només d'una millora assistencial, que també, sinó de contribuir a augmentar el creixement del sector biosanitari gironí', ha manifestat.

Per això, Bosch s'ha fixat com a objectiu que, si el PSC governa, es pugui aconseguir un pacte de tots els grups municipals per instar el Govern a reprendre les obres.

La nova seu regional dels Mossos, afectadatambé per les retallades

Una altra de les obres que es veu afectada pel pla d'establitat financera del Govern d'Artur Mas és la nova seu regional dels Mossos d'Esquadra prevista a Salt (Gironès). El delegat ha explicat que 'per raons pressupostàries' aquest projecte també queda aturat fins al 2013 i, a més, ha afirmat que CiU també el vol repensar.

Va ser el conseller d'Interior, Felip Puig, qui va avançar que la seu dels Mossos 'no es faria a curt termini', malgrat l'Ajuntament de Salt ja ha cedit els terrenys on, l'anterior Govern, s'havia compromès a fer la seu central dels Mossos i també una comissaria per Salt.

De la mateixa manera que en el cas de l'hospital, Casadesús ha manifestat que no hi ha hagut 'prou diàleg' entre la Generalitat i els ajuntaments implicats i, per això, ha dit que hi poden haver canvis. El delegat ha reconegut que calen més mossos a Salt però no ha confirmat que la seu regional s'acabi construint en aquesta població.