La defensa qualifica ''d'extravagància processal'' aplicar el polígraf cerebral en el crim de Susqueda

Subratlla que la prova "ni és científica ni pròpia del sistema d'investigació"

La petició del fiscal perquè Jordi Magentí se sotmeti a la Prova de Potencial Evocat Cognitiu P300 no ha agradat gens a la defensa. L'advocat de l'investigat pels crims de Susqueda, Benet Salellas, subratlla que "la prioritat" ha de ser investigar els fets "i detenir els autèntics responsables d'aquestes dues morts terribles", més que no pas tornar a posar el focus damunt Magentí.

La defensa recorda que l'Audiència de Girona va deixar-lo en llibertat el 28 de desembre passat, després de "rebutjar l'existència d'indicis de criminalitat contra ell". I que, per tant, allò que correspon ara als investigadors i a la fiscalia és "obrir noves línies d'investigació que permetin superar la imputació contra Jordi Magentí".

Per això, s'estranya que ara el fiscal demani practicar "proves sobre la ment" de l'investigat "quan no disposa ni d'un sol indici per dirigir el procediment contra ell". L'advocat assegura que el test de la veritat –que es fa servir als Estats Units- és una metodologia "que ni és científica, ni és pròpia del nostra sistema d'investigació, ni es correspon amb les garanties que en el sistema espanyol té reconegudes la persona investigada".

De fet, la defensa de Magentí arriba a qualificar la petició del fiscal com una "extravagància processal" que s'allunya "de l'exigència de rigor, objectivitat i seriositat" que ha de guiar la seva actuació. "Continuem creient en la presumpció d'innocència con un dret fonamental en el nostre sistema jurídic", subratlla Salellas, en relació al veí d'Anglès (Selva).

Obrir el debat

L'advocat diu que, ara per ara, no estan "en disposició" de dir si Magentí se sotmetrà o no al polígraf cerebral en cas que l'Audiència avali aquesta prova (per fer-la, cal el consentiment explícit de l'investigat). Benet Salellas creu que, abans, hi ha d'haver un debat previ per aclarir si el test de la veritat "és emmotllable en el nostre sistema processal".

I aquí, la defensa ja avança que, al seu entendre, el polígraf s'ha de rebutjar tant "amb caràcter general" com també "específic" per a aquest cas. Sobretot, tenint en compte que Jordi Magentí encara no ha declarat davant del jutjat d'instrucció que porta els crims de Susqueda i que pateix "una malaltia mental diagnosticada".