Girona reclama a Interior més patrulles de Mossos durant les nits i els caps de setmana

Primer pas per instal·lar un segon ascensor d'ús públic al Barri Vell de la ciutat

L'Ajuntament de Girona reclama al Departament d'Interior que destini més Mossos d'Esquadra i antiavalots a la ciutat, sobretot durant les nits i els caps de setmana. El ple municipal ha aprovat per majoria absoluta una moció, presentada pel PP, que posa el focus en "l'augment de la inseguretat" a la ciutat i reclama més efectius per pal·liar l'increment de robatoris que ha patit Girona durant el 2018. L'escrit també insta l'equip de govern a augmentar els agents de la Policia Municipal que patrullen pels carrers.
D'entrada, i "en la mesura del possible", traient dels despatxos aquells que fan tasques administratives mentre no s'incrementa la plantilla. D'altra banda, el ple municipal ha donat llum verda a un canvi urbanístic que permetrà instal·lar un segon ascensor d'ús públic al Barri Vell. L'elevador se situarà a la confluència del carrer de la Força amb el del Doctor Oliva i Prats, en un edifici que està pendent de rehabilitar-se.
 
La moció del PP es remet a les darreres dades de criminalitat –corresponents al 2018- fetes públiques pel Ministeri de l'Interior. Subratlla que, durant l'any passat, a la ciutat es van incrementar un 30% els robatoris amb força en habitatges i comerços, un 14,1% les sostraccions de vehicles i un 23,5% els delictes sexuals.

L'escrit recull que molts veïns i veïnes es mostren "preocupats" per l'augment "de la sensació d'inseguretat" a la ciutat. Fa especial incidència en barris com Sant Narcís, Montjuïc o Santa Eugènia i diu –literalment- que hi ha "manca d'efectius policials".

Per això, per una banda, la moció insta l'equip de govern a reclamar al Departament d'Interior que augmenti la dotació d'efectius dels Mossos d'Esquadra i d'antiavalots a la ciutat, "almenys durant el cap de setmana i en horari nocturn". I per l'altra banda, l'escrit també demana que s'incrementin les patrulles de la Policia Municipal als carrers de la ciutat.

D'entrada, "i mentre no es normalitzi la situació" –en referència a les prejubilacions- el PPC proposa que "en la mesura del possible" els policies que fan tasques administratives surtin a patrullar. I després, la moció demana a l'Ajuntament que la plantilla de la Policia Municipal s'incrementi en "un mínim de deu nou agents per any" fins arribar a la ràtio d'1,9 policies per cada 1.000 habitants.

La moció ha tirat endavant per majoria absoluta. El PPC ha rebut el suport de l'equip de govern, el PSC i Cs. Per la seva banda, ERC s'ha abstingut i la CUP hi ha votat en contra.

La portaveu del PPC, Concepció Veray, ha dit que les dades "són preocupants" i que demanen treballar "amb rigor i seriositat". El vicealcalde i regidor de Seguretat, Eduard Berloso, ha recordat que els delictes no només han pujat a la ciutat, sinó també arreu de Catalunya. Però també ha admès que les peticions que recull la moció "coincideixen amb molts dels aspectes que treballem des de la regidoria de Seguretat".

El regidor d'ERC-MES Pere Albertí ha dit que des del seu grup estan d'acord en què "cal actuar" per frenar l'increment de la delinqüència. "Però tampoc creiem que la solució passi per incrementar els efectius policials i les mesures punitives, sinó per impulsar la prevenció", ha afegit.

Per la seva banda, la regidora de la CUP Ester Costa també s'ha pronunciat en la mateixa línia. Els cupaires, però, han votat en contra la moció perquè veuen l'actitud del PPC com "contradictòria". Per una banda, perquè durant els darrers mesos (i aquí, Costa també ha esmentat el judici de l'1-O) els populars han criticat la manera d'actuar dels Mossos. I per l'altra, perquè durant l'aplicació del 155, van "frenar" que es convoquessin noves promocions al cos policial.

Segon ascensor al Barri Vell

El ple d'aquest març també ha aprovat una modificació puntual del Pla Especial del Barri Vell que permetrà instal·lar-hi un segon ascensor d'ús públic. L'elevador se sumarà al que, des de fa més de quinze anys, ja es troba en servei a l'edifici de la Diputació de Girona.

En aquest cas, l'ascensor se situarà en un edifici pendent de rehabilitar, que es troba a la cantonada del carrer de la Força amb el de Doctor Oliva i Prats. El projecte per instal·lar-lo s'arrossega des del 2008, quan l'Ajuntament d'aleshores va aprovar una altra modificació, que a més d'aquest ascensor també n'incloïa un altre (que connectaria l'edifici amb el mirador que hi ha a tocar dels antics Maristes).

Patrimoni, però, va frenar el projecte perquè aquest segon elevador podria afectar un tram de l'antiga muralla. I ara, el que ha fet el ple municipal d'aquest març ha estat desencallar-lo en part. De moment, s'ha aprovat poder tirar endavant el primer ascensor. Tindrà una alçada de cinc pisos, l'executarà el privat que faci l'obra del bloc i, a més de donar accés als diferents habitatges, també serà d'ús públic (i sobretot, beneficiarà aquelles persones amb mobilitat reduïda).

El tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Joan Alcalà, ha destacat que poder tirar endavant aquest ascensor suposa "un gran pas llargament esperat". Des de la coberta de l'edifici fins arribar al mirador dels antics Maristes, quedarà pendent fer una rampa de connexió (en aquest cas, anirà a càrrec de l'Ajuntament). Alcalà ja ha avançat, però, que el consistori no renuncia d'entrada a poder acordar amb Patrimoni que es tiri endavant l'opció plantejada inicialment (és a dir, la que incloïa un altre ascensor).

Renúncia de Martí Terés

A l'inici del ple, també s'ha donat compte de la renúncia del regidor d'ERC-MES Martí Terés (un dels quatre que formen part del grup). A l'escrit que ha entrat a l'Ajuntament, Terés fa saber que plega per "motius personals". Es preveu que, des d'ara i fins a finals del mandat, qui el substitueixi sigui la número 9 de la llista, Rosa Maria Jaumà.