Absolts els antiMAT que es van penjar d'una torre a Fellines per protestar contra la línia de 400 kV

El jutjat conclou que com a màxim van cometre un delicte lleu de coaccions

  • ACN
    Fotos: ACN

El jutjat penal 4 de Girona ha absolt els quatre activistes antiMAT que es van penjar durant hores d'una torre a Fellines (Gironès) el juny del 2014 per protestar contra la construcció de la línia de 400kV.

Al final del judici, la fiscalia ja va retirar l'acusació per un suposat delicte de resistència a l'autoritat però va mantenir la petició d'1 any i mig de presó per a cadascun per un delicte de coaccions.

La sentència conclou que, com a màxim, els activistes haurien comès un delicte lleu però que ja està prescrit. La sentència recull que els activistes buscaven tenir "repercussió mediàtica" amb l'acció però descarta que pertorbessin de forma greu el dret a treballar dels empleats de Red Eléctrica.

"No consta que es causessin danys, ni que es produís cap alteració en els elements dels quals Red Eléctrica era titular, ni tan sols en els elements que integraven el dispositiu de seguretat dels Mossos d'Esquadra", conclou la jutgessa que subscriu els arguments de la defensa, exercida pel lletrat Benet Salellas, i descarta així que els activistes cometessin un delicte de coaccions, tal com acusava la fiscalia.

La sentència considera que la "protesta simbòlica" sí que va "menyscabar injustificadament" el dret de Red Eléctrica a continuar amb la feina de construcció de la MAT i indica que els activistes van exercir "pressió" en els treballadors que hi havia allà però descarta que hagi quedat provat que fos de forma greu. Per això, la jutgessa sosté que, com a màxim, els activistes van cometre un delicte lleu de coaccions que ja està prescrit perquè l'acció de protesta es remunta al 2014.

Així, el jutjat penal 4 absol els quatre activistes antiMAT, que s'enfrontaven a 1 anys i mig de presó i a indemnitzar la Generalitat amb 2.008,79 euros pel cost de l'operatiu de rescat. La resolució no és ferma i es pot recórrer.

Segons recull la sentència, cap a dos quarts de deu del matí del 12 de juny de fa gairebé cinc anys, un grup d'una vintena activistes –entre el qual hi havia els quatre encausats- van anar fins a la torre 64 situada a Fellines amb l'objectiu de dur a terme una acció que tingués "repercussió mediàtica".

Quan van arribar allà, es van trobar amb els treballadors de Red Eléctrica. "Els hi van comunicar que pujarien a la torre per fer una acció de protesta", apunta la sentència. Aleshores, els quatre activistes van escalar i es van penjar de l'estructura, una a una alçada de 15 metres i els altres tres a uns 60 metres.

La jutgessa declara provat que quan els Mossos d'Esquadra van arribar al lloc van muntar un disposició de seguretat però en cap moment van requerir als activistes que baixessin de la torre. "No els van requerir perquè no els podien sentir des de l'alçada a la que es trobaven i tampoc van utilitzar sistema de megafonia", subratlla.

Els Mossos van sol·licitar la intervenció dels Bombers: "Van escalar la torre i van parlar amb els acusats, aconseguit convèncer-los perquè donessin per acabada l'acció de protesta i baixessin de la torre". La sentència exposa que els Bombers van fer servir una cisalla per trencar les cadenes amb les quals els activistes s'havien lligat a la torre.

La protesta va aturar la construcció de la línia de 400 kV durant cinc hores. El jutjat conclou que va causar "un perjudici" a la mercantil Red Eléctrica però la companyia va renunciar a cobrar indemnització.