Figueres porta a aprovació un pressupost de 58,4 MEUR

Entre els principals projectes, hi ha la museïtzació i obertura de la casa natal de Dalí

L'equip de govern de Figueres (PDeCAT i els dos regidors no adscrits) portarà a aprovació al ple d'aquest dijous un pressupost per al 2019 de 58,42 MEUR, un 3,26% més que l'any passat (56,57 MEUR). D'aquests, 4,5 MEUR es destinaran a inversions. Entre els principals projectes, hi ha les obres del nou pavelló poliesportiu per a les quals hi ha una partida prevista d'1,07 MEUR o la primera fase d'obres de la casa natal de Dalí i la seva museïtzació (519.000 euros).

També hi ha prevista una partida de 50.000 euros (que se sumen als 200.000 que ja hi ha per adquirir un dels tres pisos) de la casa on va viure el geni perquè l'equip de govern té la voluntat d'adquirir tot l'edifici. A més, es destinaran 100.000 euros a l'ampliació del centre de formació Ferran Sunyer; 450.000 per asfaltar carrers i millorar voreres; 75.000 euros per al nou centre d'acollida d'animals o 150.000 més per ajudar particulars a arreglar façanes i edificis, en el marc del Pla de rehabilitació de l'eix Santa Pau-Rambla.

A més, hi ha una partida de 325.000 euros per a la renovació de clavegueram i un pla de recs; una altra de 135.000 per a millores i adquisicions al Museu de l'Empordà i 220.000 euros per al projecte Bici Trans-Cat, entre d'altres. La majoria de les inversions (4,1 MEUR) es sufragaran a crèdit i la resta, 450.000 euros, a través de subvencions.

L'enllumenat públic i la jardineria

Els comptes per al 2019 també contemplen una partida de 360.000 euros i una altra de 660.000 per al nou servei d'enllumenat públic i el de parcs i jardins, respectivament. Segons ha explicat l'alcalde, la voluntat és posar a licitació el darrer trimestre de l'any la gestió dels serveis municipalitzant l'estructura administrativa dels mateixos, a través de Fisersa. Seria una mesura d'impàs per assumir els serveis de cara als propers exercicis i en un termini de tres o quatre anys. Per això, el pressupost també preveu 225.000 euros per a la renovació de l'enllumenat públic i mobiliari urbà.

Pel que fa al nou servei de recollida d'escombraries, que està impugnat, hi ha una partida reservada d'1,4 MEUR.

"Recuperació i contenció"

Masquef ha explicat que es tracta d'uns comptes de "recuperació" i de "contenció" on hi ha una previsió d'augment dels ingressos. En concret, d'1,85 MEUR, un 5,63% més que l'any passat. Això es deu a una millora de l'activitat econòmica que esperen que es tradueixi en un increment de la recaptació de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), les plusvàlues i també una "major eficàcia" en la recaptació de multes.

L'alcalde també ha dit que, en línies generals, el pressupost té cinc eixos principals: la millora de l'espai públic; la continuïtat de projectes clau per a la ciutat; l'impuls de projectes "clau"; l'atenció a les persones i la "promoció econòmica" de Figueres.

Aplicació de la valoració de llocs de treball

D'altra banda, ha detallat que els comptes atenen "una llarga reivindicació" del personal municipal aplicant la valoració de llocs de treball. En aquest sentit, ha dit que el capítol 1 s'incrementarà d'acord amb els augments salarials i també per la contractació de més personal de la Guàrdia Urbana arran de les jubilacions anticipades (amb deu agents) i de personal administratiu.

A l'espera de tenir tancada la liquidació del 2018, el regidor d'Hisenda, Manuel Toro, ha ressaltat que des del 2012 l'endeutament s'ha reduït en un 57,9%, tenint en compte que aquell any se situava en el 100,92% i l'any 2017, en el 43%.

L'equip de govern espera tirar endavant els comptes aquest vespre amb el suport del PSC i l'abstenció dels dos regidors del PP.