Empleats de Càrnies Vilaró entren a la força a la planta de Sils per protestar pels acomiadaments

Una cinquantena de manifestants llencen petards i criden consignes contra els propietaris de l'empresa

Les protestes dels treballadors de l'escorxador de Mollerussa van començar tan bon punt van conèixer la notícia que l'empresa tancava les portes i els deixava a l'atur. Un grup dels treballadors ja fa una setmana que està tancat, de manera indefinida, dins la fàbrica per fer pressió i evitar el tancament , malgrat l'expedient d'extinció de contractes ja està presentat als jutjats. Dins les mesures de pressió, una cinquantena de treballadors de l'empresa càrnia del Pla d'Urgell s'han desplaçat aquest matí fins a Sils i Granollers per protestar a les altres dues plantes que Vilaró té a Catalunya.

La primera protesta s'ha fet a la fàbrica de Sils, on hi treballen pràcticament 200 persones. Els manifestants han arribat a dos quarts de deu del matí, fent sonar botzines i llençant petards. Malgrat tractar-se d'una propietat privada, els manifestants han obert la porta d'accés i han entrat amb les pancartes fins al pati de la fàbrica sota la impotència del personal de la fàbrica. Fins i tot s'ha alertat als Mossos d'Esquadra per tal que estiguessin amatents davant l'actitud dels manifestants.

Després de més de 20 minuts de fer xivarri al pati de la fàbrica, els treballadors -pancartes en mà- han decidit entrar fins les naus de la planta per seguir protestant al costat mateix de la resta de treballadors de l'empresa, que estaven manipulant carn a les línies de producció. Quan els manifestants han entrat a la fàbrica, la resta de treballadors no es podien creure el que veien. Cridant consignes com 'Vilaró a la presó' o 'Vilaró estafador' els treballadors de Mollerussa han explicat a crits a la resta de companys que els estaven 'explotant i enganyant' (tant les plantes de Granollers com la de Sils estan sota un procés concursal).

'Hem de lluitar pels nostres llocs de treball, Vilaró ha tingut ajudes i ha fet poca inversió a Mollerussa', ha afirmat el portaveu del comitè d'empresa, Josep Maria Mené. Els treballadors de la planta del Pla d'Urgell asseguren que senten 'enganyats' perquè quan Vilaró es fa ver càrrec de l'escorxador -al febrer del 2009- els va prometre 'fer una expansió' i ara, dos anys més tard, els ha anunciat que tanca la fàbrica.

Mané ha retret a la direcció que tingui 'dues plantes que treballen a ple rendiment' i, en canvi, es prengui la decisió de tancar l'escorxador de Mollerussa deixant 58 persones a l'atur. 'Per això lluitarem fins al final', ha declarat. Malgrat encara no s'han començat a negociar indemnitzacions, el portaveu del comitè ha avançat que no pensen acceptar les condicions mínimes, és a dir, 20 dies per any treballat.

El portaveu dels treballadors també ha retret als administradors concursals que, fins fa pocs dies, se'ls havia explicat que hi havia un comprador interessat en la planta. En canvi, segons el comitè, ara se'ls nega que hi hagi cap comprador i, per tant, els treballadors sospiten que els amos es volen vendre la planta sense que el nou propietari hagi de mantenir la plantilla existent.

Malgrat l'entrada per la força dins les instal·lacions, no hi ha hagut incidents remarcables i, a les 11 del matí, els treballadors lleidetans han pujat a l'autobús per anar cap a Granollers on també es manifestaran davant les instal·lacions de l'escorxador de Vilaró.