Absolt el mosso gironí acusat de corrupció de menors però el condemnen per un delicte d'extorsió

La sentència imposa a l'agent un any i mig de presó per demanar diners a una dona amb qui va tenir relacions

Els fets als quals fa referència el cas es remunten a l'hivern del 2005. Aleshores, aquest agent dels Mossos d'Esquadra presidia l'associació 'Psicojove', que oferia assessorament psicològic als nois a través d'Internet i també feia xerrades als instituts.


La sentència considera provat que, després d'una d'aquestes xerrades, Jaén va xatejar per Messenger amb quatre estudiants d'ESO de l'IES de Santa Coloma de Farners. Durant les converses, l'agent va demanar fotografies a les menors i els va fer comentaris pujats de to. Entre d'altres, els va dir que tenien els ulls 'molt bonics', que eren 'molt guapes' o que podrien arribar a ser models.

El jutjat, però, no considera que aquesta actitud constitueixi delicte, i per això absol l'agent de les quatre acusacions de corrupció de menors que pesaven sobre ell. Segons recull la magistrada Rosa Fernández a l'escrit, els comentaris del mosso són 'inadequats' durant una conversa amb menors i èticament 'reprovables', però no punibles.

A més, la sentència també indica que no ha quedat provat que la conducta de l'agent hagi afectat 'l'evolució o el desenvolupament de la personalitat' de les estudiants.

Tot i absoldre'l dels delictes de corrupció de menors, el jutjat sí que condemna Antonio Jaén per haver extorquit una dona. L'acusat va conèixer la víctima, que pateix un trastorn límit de la personalitat, a través de l'associació 'Psicojove' a finals del 2004.

Sexe a distància

Ell i la dona van mantenir diverses trobades (tant virtuals com presencials) i van arribar a tenir relacions sexuals. En algunes ocasions, també van practicar sexe a distància mitjançant la webcam. La sentència considera provat que, a principis de juliol del 2005, Jaén va demanar 6.000 euros a la dona fent-li creure que uns hackers havien entrat al seu ordinador i, si no pagava, publicarien fotografies a la xarxa on ella apareixia fent postures sexuals explícites.

Fins i tot, segons recull la sentència, l'agent va convèncer la víctima que no denunciés el cas als Mossos d'Esquadra, perquè sinó les fotografies apareixerien a Internet. La víctima va arribar a pagar-li 1.000 euros, però quan l'acusat li'n va demanar més, la dona va explicar els fets a la seva mare i les dues el van denunciar.

La sentència conclou que aquests fets constitueixen un delicte d'extorsió i, per això, condemna Antonio Jaén a un any i mig de presó. A l'hora de dictar la pena, la magistrada aplica al processat l'atenuant de reparació del dany, perquè va retornar a la víctima la quantitat que li havia pagat.

La sentència no és ferma i, en un termini de deu dies, es pot presentar recurs davant l'Audiència de Girona.