Girona vol impedir actes feixistes o de Vox al carrer, places o equipaments municipals

L'alcaldessa demana un informe jurídic per poder vetar-ho

L'Ajuntament de Girona vol impedir que Vox i moviments d'ultradreta facin mítings i actes en carrers, places o equipaments públics de la ciutat. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha encarregat un informe als serveis jurídics municipals per veure com fer efectiva la prohibició. Al seu escrit, l'alcaldessa subratlla que Girona està compromesa "amb la defensa de la democràcia" i, per això, demana saber com pot impedir l'ús de l'espai públic i els equipaments municipals "a col·lectius i formacions que proclamin un ideari clarament xenòfob, de discriminació vers les dones, homòfob o d'enaltiment del franquisme". Sobretot, davant la proximitat de les diferents convocatòries electorals i "el rebrot" de la ultradreta.
El requeriment que l'alcaldessa de Girona fa als serveis jurídics és clar. Marta Madrenas demana que se li enviï un informe per veure de quina manera l'Ajuntament pot impedir que els partits i moviments d'ultradreta facin actes en espais públics i equipaments de la ciutat.

A l'escrit, l'alcaldessa recorda que hi ha tres eleccions a tocar (les generals, les europees i les municipals) i que hi ha hagut un "rebrot" de moviments "que atempten clarament contra els principis i valors democràtics més elementals". Madrenas justifica que es pugui vetar aquests col·lectius perquè la ciutat "ha de continuar amb la línia de defensa de la democràcia, els drets humans, la solidaritat i la pau". Valors que, com recorda l'alcaldessa, van fer que la ciutat fos mereixedora del Premi Europa 2016.

Xenòfobs i franquistes

Per això, l'alcaldessa sol·licita que se li enviï un informe per "poder posar en pràctica" que l'Ajuntament de Girona pugui impedir l'ús de l'espai públic o d'equipaments municipals tant a partits polítics com a moviments i formacions d'ultradreta. En concret –subratlla Madrenas- a tots aquells qui proclamin "un ideari clarament xenòfob, de discriminació vers les dones, homòfob o d'enaltiment al franquisme".

En definitiva, recull el requeriment, "discursos que vagin en contra dels drets més bàsics d'una societat democràtica i diversa". L'alcaldessa, a més, també fa "especial referència" a les formacions polítiques amb un ideari que contingui "inequívocament" propostes d'aquest tipus. Madrenas no n'esmenta cap explícitament, però sí que entre línies es pot llegir una clara referència a formacions com Vox o col·lectius com Hazte Oír.

L'alcaldessa de Girona diu que se sent "alarmada" per les declaracions que fan els col·lectius i partits d'ultradreta i que, en cap cas, vol que això es pugui "normalitzar" a la ciutat. Per això, subratlla que ha fet aquest requeriment "urgent" als serveis jurídics per veure com impedir que aquestes formacions facin actes en carrers, places o equipaments municipals.
 
Marta Madrenas entén que la prohibició es podrà fer efectiva, i ja avança que està disposada a assumir que se li puguin presentar denúncies per tirar endavant el veto. "Pot ser que hagi de ser un jutge qui acabi decidint, però jo vull poder exercir una primera acció per demostrar que, en cap cas, des de l'Ajuntament de Girona pensem normalitzar aquestes actituds xenòfobes, masclistes i homòfobes", afirma l'alcaldessa. "Com que no és normal, farem tot allò que estigui a les nostres mans per impedir-ho", conclou.

ACN Girona.-L'Ajuntament de Girona vol impedir que Vox i moviments d'ultradreta facin mítings i actes en carrers, places o equipaments públics de la ciutat. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha encarregat un informe als serveis jurídics municipals per veure com fer efectiva la prohibició. Al seu escrit, l'alcaldessa subratlla que Girona està compromesa "amb la defensa de la democràcia" i, per això, demana saber com pot impedir l'ús de l'espai públic i els equipaments municipals "a col·lectius i formacions que proclamin un ideari clarament xenòfob, de discriminació vers les dones, homòfob o d'enaltiment del franquisme". Sobretot, davant la proximitat de les diferents convocatòries electorals i "el rebrot" de la ultradreta.