Madrenas qualifica el seu mandat de ''mogut, difícil i dur''

L'alcaldessa de Girona reivindica que han desencallat projectes cabdals

L'equip de govern de l'Ajuntament de Girona, encapçalat per l'alcaldessa Marta Madrenas, ha fet balanç del mandat 2015-2019. La convocatòria d'eleccions espanyoles ha accelerat el moment de passar comptes, quan encara falten més de dos mesos per a les pròximes municipals.

Madrenas ha afirmat que ha estat un mandat "mogut, difícil i dur" pel context català però defensa que l'equip de govern ha treballat amb "il·lusió i engrescat" per materialitzar el projecte de ciutat que va començar a desenvolupar Carles Puigdemont com a alcalde.

Segons Madrenas, aquests quatre anys han aconseguit "consolidar" el projecte i han "assentat les bases" per a la Girona del futur. L'alcaldessa reivindica que han desencallat projectes cabdals i que feia temps que s'arrossegaven, com les obres del Modern. Per contra, fa autocrítica en habitatge o en els pressupostos participats.

Madrenas defensa que ha liderat un govern "molt actiu, que ha escoltat molt i que tenia molt clar on volia anar". L'alcaldessa ha recordat que ara fa tres anys que va assumir el càrrec, després de la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Durant aquest temps, assegura que l'equip de govern ha aconseguit "consolidar" el model de ciutat ideat per l'anterior alcalde. "Hem situat Girona al mapa", ha dit.

Però més enllà d'això, i gairebé a les portes de les municipals, Marta Madrenas reivindica que durant la segona meitat de la legislatura ha marcat perfil propi assentant "les bases" del model de ciutat per al futur. "Hem posat les bases del nou model que proposo i proposaré quan arribi el moment, que té característiques pròpies", ha afirmat. Segons Madrenas, ara toca "fer un salt" però continuant posant el focus en governar per a les persones.

L'alcaldessa ha exposat que durant aquest mandat han desencallat alguns projectes "cabdals" per a la ciutat com la recuperació del Pont del Dimoni, el projecte de rehabilitació del Modern o assumir obres de reposició del Parc Central. En total, diu, han triat endavant 290 obres (117 obres majors i 172 contractes menors).

L'alcaldessa considera que les xifres avalen la feina feta per l'equip de govern però també ha fet autocrítica en alguns àmbits. En matèria d'habitatge, per exemple, ha recordat que el pla per adquirir pisos per a l'emancipació de joves no ha funcionat en una primera fase però sosté que la proposta es pot millorar perquè acabi acomplint els objectius. També afirma que s'han de reformular els pressupostos participats per barris per incrementar la partipació.

Desgranant apartats

Marta Madrenas ha posat xifres sobre la taula per demostrar la gestió durant aquest mandat. En l'apartat titulat 'La ciutat de les persones' ha posat com a exemple que els impostos i les taxes continuen congelats (concretament des de fa 7 anys), que han incrementat un 50% les ajudes d'urgència o un 55% els ajuts al lloguer d'habitatge, que han aturat 354 desnonaments de persones vulnerables econòmicament i amb fills al seu càrrec i que ha crescut un 51% els complement per a beques menjador.

Madrenas ha posat èmfasi en les mesures impulsades per generar ocupació per plantar cara als efectes de la crisi econòmica en els gironins. En aquest sentit, subratlla que la ciutat acumula 62 mesos seguits de disminució de la taxa interanual d'atur, situant-se actualment a nivells "gairebé de precrisi" de l'any 2008. També recalca que han destinat 10 MEUR a programes d'ocupació i ha augmentat un 451% el nombre d'usuaris de la borsa de treball.

L'alcaldessa també ha desgranat un apartat titulat 'la ciutat amable i sostenible' que situa com una de les grans prioritats per al futur. Madrenas ha exposat que la neteja de la ciutat és i serà un dels eixos principals per a l'actual govern municipal. L'alcaldessa ha recordat que la concessió venç el 2020 i, després d'anys intentant modificar un contracte que ja es van trobat fet, sosté que és una "gran oportunitat" per millorar la neteja de places i carrers i implantar noves tecnologies.

En l'apartat de medi ambient, subratlla que un recuperat 45 hectàrees de zona verda durant aquest mandat i que s'ha impulsat les obres de la incineradora de Campdorà. També afirma que la ciutat és líder en recollida selectiva però situa que és un dels camins a recórrer per millorar cara al futur.

Madrenas ha subratllat que la cultura ha estat, durant els darrers anys, una de les màximes prioritats de l'equip de govern. L'alcaldessa argumenta que han aconseguit passar de promocionar festivals i trobades culturals a apostar per la cultura com a sector generador de riquesa i d'ocupació. Una feina que ara també volen fer amb la tecnologia amb la creació, com a primer pas, de la Casa de la Tecnologia.

L'alcaldessa tampoc ha apartat la mirada de la política catalana i assegura que Girona continuarà demostrant que es pot construir la República des dels municipis.