Els veïns de Riudaura decideixen invertir 650.000 euros en reformar el centre cívic

La consulta recull 135 vots

El poble de Riudaura (Garrotxa) creu que s'ha de reformar el centre cívic dissenyat per RCR Arquitectes per tal que pugui utilitzar-se al complet. Així es desprèn del resultat de la consulta popular que va finalitzar ahir i que va aconseguir una participació del 34,4% del cens amb 135 vots d'un cens de 392 votants. L'opció telemàtica ha estat la més usada amb 111 vots online mentre que 24 s'han recollit de forma presencial. L'Ajuntament ho ha donat a conèixer aquest matí. El recompte final de vots i l'escrutini ha començat a un quart de deu del matí i estava obert a tots els veïns que hi volien assistir.

El resultat, que no és vinculant, ha estat força renyit ja que els partidaris a la reforma han representat un 51,8% (70 vots) mentre que els del no, un 46,6% (63 vots). L'1,4% restant (2 vots) han estat en blanc.

L'alcalde del municipi, David Jané, ha assenyalat que els resultats demostren que és un tema que "polaritza a partís iguals" a favorables i detractors i que "no hi ha una gran majoria" a favor o en contra. Tot i això, creu que el fet que hagi guanyat el 'sí' "legitimaria" tirar endavant la reforma però recorda que aquesta decisió correspondrà al nou equip de govern elegit a les pròximes eleccions municipals de maig. Jané ja va anunciar que ni ell ni el seu equip aspiraran a la reelecció en aquests comicis.

Per Jané, aquesta consulta els permet "tancar la carpeta" del polèmic centre cívic amb "satisfacció" perquè s'ha pogut "desencallar un tema que estava molt bloquejat, que no tenia unes vies de solució clares i que ara ja té un projecte, un finançament i un vot favorable per tirar-ho endavant". I destaca també com a positiva la xifra de participació del 34,4% perquè s'ha superat el 33% assolit fa un any amb els pressupostos participatius que sí que eren vinculants.

Un equipament tancat parcialment des del 2003

El centre cívic és un projecte del prestigiós estudi RCR Arquitectes. Es va inaugurar el 1999 però el 2003 es va haver de tancar per problemes estructurals. El 2015 es va arranjar la planta subterrània, d'uns 240 metres quadrats, després d'una aportació de la Generalitat de més de 200.000 euros. Però la planta de dalt porta tancada des del 2003.

El projecte que proposa l'Ajuntament i que ha comptat amb la participació d'RCR Arquitectes inclou una reforma valorada en 650.000 euros. És una "proposta de màxims", segons l'equip de govern, per aconseguir reprendre l'activitat a l'equipament. El finançament també està acordat. Es farà a parts iguals entre l'Ajuntament, RCR, Generalitat i Diputació de Girona.

La decisió final, però, la tindrà l'equip de govern resultant dels pròxims comicis municipals d'aquest maig.