Desarticulat un grup internacional que finançava plantacions de cànnabis i blanquejava capital

Es calcula que el grup podria haver blanquejat prop de 3 milions d'euros comprant propietats a la Costa Brava

Tot plegat es remunta al setembre del 2009, quan la policia holandesa va començar a investigar una empresa dedicada al cultiu de marihuana al municipi de Wijchen, després de detectar-hi grans fluxos de capital i fonts de finançament sospitoses.


Més de 250 policies participen en l'operatiu policial que està tenint lloc a Holanda aquest dimarts, entre els quals membres dels Mossos d'Esquadra, que hi participen des de Catalunya coordinats per la titular del jutjat d'instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols.

A Catalunya s'estan fent dues entrades i escorcolls a Calonge (Baix Empordà) als domicilis dels presumptes líders de l'organització i s'han precintat nombroses propietats. També s'ha comissat documentació relativa al delicte de blanqueig de capitals, així com diners, joies i diversos vehicles de luxe, com ara un Bentley Continental valorat en 180.000 euros.

Totes les entrades i registres s'han fet de manera simultània a Bèlgica, Aruba i a Catalunya, i s'han detingut els tres presumptes principals líders de l'organització criminal.

Cal destacar que a Holanda administrar una empresa dedicada al cultiu de marihuana no és un delicte, però els investigadors han demostrat la comissió de diverses accions il·lícites del grup a través d'un d'aquests establiments al poble de Wijchen. Se'ls imputen delictes de falsedat documental i blanqueig de capitals obtinguts amb el cultiu i el tràfic de cànnabis de l'any 2002 al 2008.

També se'ls imputa un delicte contra la salut pública per haver facilitat i finançat el cultiu de grans plantacions de cànnabis a diversos indrets d'Europa, per haver facilitat els materials necessaris per al cultiu, i per haver utilitzat l'empresa distribuïdora de les eines com a eixos principals en la criminalitat organitzada dedicada al cultiu il·legal de cànnabis.

Bon treball de cooperació

En declaracions a l'ACN, la portaveu de la policia holandesa a Nijmegen, Merel Coopmanes, ha destacat la feina de cooperació que han ofert en aquesta investigació els Mossos d'Esquadra. Coopmanes ha explicat que la policia holandesa va enviar un agent a Espanya per coordinar els aspectes que calia investigar i ha afegit que poc després de començar la investigació a Holanda ja hi van haver els primers contactes amb les policies de l'Estat per establir la col·laboració necessària.

Coopmanes també ha insistit en el fet que les policies europees 'han de treballar juntes' si l'objectiu és aturar activitats il·lícites que no tenen tantes dificultats a l'hora de saltar fronteres.