Girona crearà la Casa de la Tecnologia en el xalet Soler

L'espai acolilrà el Museu de les Matemàtiques i espais de formació en ciència i tecnologia

L'Ajuntament de Girona crea la Casa de la Tecnologia, un espai centrat en fomentar les vocacions tecnològiques, sobretot entre els joves i les dones. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha presentat el projecte per convertir el xalet Soler –propietat del consistori i situat a la carretera Barcelona- en aquestes instal·lacions. La nova Casa de la Tecnologia albergarà la futura seu gironina del Museu de les Matemàtiques, diversos espais de formació i tallers en ciència i tecnologia per als centres escolars focalitzats en matemàtiques i robòtica i una zona col·laborativa i de coworking digital i tecnològic obert a la ciutadania.
L'edifici, que també acollirà dependències municipals amb un equip tècnic dedicat al foment de la tecnologia, està just al davant de l'espai de l'antiga fàbrica Simon, on s'ubicarà properament el nou institut Ermessenda de Girona.
 
Madrenas ha subratllat que el projecte respon a l'objectiu de convertir Girona en un territori tecnològic. "Aquest és un objectiu imprescindible, en primer lloc, perquè estem en plena quarta revolució industrial; en segon lloc, perquè hem de ser un territori dinàmic que sàpiga mantenir i atraure talent i talent jove i, en tercer lloc, per treballar per al foment de les vocacions tecnològiques en general i, en particular, de les dones", ha subratllat l'alcaldessa.
 
L'equip de govern de Girona exposa que fa més de dos anys que està treballant en un projecte de foment de les vocacions tecnològiques entre els joves i, sobretot, entre el col·lectiu femení, ja que es preveu que els llocs de treball de qualitat i sostenibles dels propers anys siguin en l'àmbit tecnològic i digital i actualment les dones ocupen només entre el 15% i el 25% d'aquestes professions.
 
La futura Casa de la Tecnologia es planteja com un "espai visible que es reconegui com un punt aglutinador de totes les accions estratègiques en el foment de la tecnologia que es portin a terme des de l'ajuntament i des d'altres entitats", ha ressaltat l'alcaldessa, que ha indicat que ja s'han establert contactes amb la Universitat de Girona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Generalitat, patronals, entitats i associacions relacionades amb la tecnologia per explicar-los el projecte i convidar-los a participar-hi.

A més, l’alcaldessa ha volgut agrair i remarcar la col·laboració de la Diputació de Girona en la futura adequació de l'espai del xalet Soler. Tal com ha assenyalat el president de l'ens supramunicipal Miquel Noguer, des de la Diputació es buscava un espai per ubicar de forma permanent el Museu de les Matemàtiques a Girona després del pas de l'exposició 'Experiències matemàtiques' a la Casa de Cultura entre el 29 de novembre i el 29 de gener.

Amb l'adequació del xalet Soler, es preveu obrir al barri i a la ciutadania l'espai verd que envolta la casa, una zona d'estada i jardí que serà públic i que servirà com a zona de pas i de descans per als veïns. Aquest nou projecte formarà part de la remodelació de l'entrada sud de la ciutat i del carrer de Barcelona, que ha de ser "menys carretera i més carrer", tal com ha assenyalat l'alcaldessa.

El xalet Soler es va construir entre els anys 1940 i 1941 i és obre de Ricard Giralt. La casa ocupa una parcel·la de 2.626 metres quadrats, amb 775 metres quadrats de superfície construïda i té tres pisos: una planta semisoterrada, una planta baixa i un primer pis. L'edifici està catalogat per l'Ajuntament de Girona.