Denunciada la policia espanyola per detencions il·legals referents a l'aniversari de l'1-O

Es van arrestar setze persones, entre ells dos alcaldes

Els setze detinguts –entre els quals hi havia dos alcaldes i un fotoperiodista- per suposadament participar en el tall del TAV a Girona l'aniversari de l'1-O presentaran una denúncia contra la policia espanyola. Segons ha explicat l'advocada Montserrat Vinyets, serà per detenció il·legal perquè consideren que la policia "no va respectar" els requisits legals que permeten els arrestos i per lesions.

La lletrada ha recordat que l'alcalde de Verges (Baix Empordà) continua de baixa per les lesions que els agents li van causar al canell quan el van emmanillar quan sortia de casa seva a primera hora del matí.

Estan ultimant els detalls de la denúncia, que preveuen presentar als jutjats al llarg de les properes setmanes però Vinyets ha subratllat que la policia espanyola va decidir detenir els sospitosos tot i no enxampar-los cometent un "delicte flagrant" ni emparats en altres motius com que no compareguessin si els citaven. "De fets, tots han recollit les seves citacions al jutjat", ha indicat Vinyets. També exposa que, en el cas dels alcaldes, són càrrecs públics i, per tant, localitzables per a la policia.

Aquest dijous, els encausats han presentat la campanya de solidaritat '21 raons' per denunciar la "repressió contra l'independentisme" que entenen que suposa aquesta nova causa oberta per mobilitzacions. En total, hi ha 21 investigats. 19 per la investigació que la policia espanyola va obrir el 16 de novembre passat, tot i que els Mossos ja havien entregat un primer atestat al jutjat sense autor conegut a l'espera de tenir imatges de càmeres de vigilància per identificar-los. Són els 16 arrestats el 16 de gener, dos a que no van poder detenir i un menor.

Els altres dos investigats ho són arran de les diligències dels Mossos d'Esquadra. Un d'ells també pel tall del TAV i el segon per entrar a la seu de la Generalitat i despenjar la bandera espanyola. Els activistes denuncien la "hipocresia absoluta" de la Generalitat que, d'una banda també van denunciar l'actuació de la policia espanyola, però en paral·lel els Mossos han acabat identificant dos sospitosos i "imputant-los delictes més greus".

El jutjat d'instrucció 4 de Girona –que porta el cas- ha citat el primer investigat el 7 de març per l'acció a la delegació del Govern. Li atribueixen delicte de desordres públics, ultratge a la bandera, danys i delicte lleu de lesions. Per això, han convocat una concentració davant els Jutjats de Girona per donar suport a l'investigat.

La resta d'investigats estan citats a declarar el 15 de març. El dia abans, a les set de la tarda, hi ha convocada una manifestació amb sortida a la plaça del Vi. L'endemà, la concentració davant els jutjats serà a tres quarts de nou del matí.

La campanya '21 raons' reclama l'absolució dels encausats i denuncia la "ràtzia repressiva" contra l'independentisme. A més, també denuncien l'ús d'arxius policials il·legals contra "l'activisme de base" perquè a cap dels investigats els van identificar a les mobilitzacions.