Acròbates fan brillar l'espectacle Blau de l'Elefant d'Or de Girona

Més de 4.000 escolars assisteixen a l'assaig general

El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or de Girona aixeca avui el teló amb l'espectacle Blau. Hi participen dotze companyies procedents de diferents punts del món, com ara Brasil, Mongòlia o Rússia, amb números mai vistos a Europa.

Els acròbates del National Circus of Pyongyang han obert l'assaig general de l'espectacle amb un número de salts acrobàtics i cintes de grans dimensions. Amb perfecta sincronia, el grup de ballarins ha dibuixat figures a l'aire amb les cintes fixades al centre del barret (un model típic del folklore nord coreà) a través dels moviments del coll.

L'ha seguit el pal aeri del trapezista rus Denis Degtyarev, un número molt esperat que apareix al cartell d'aquesta edició. Precisament durant la sessió fotogràfica va patir una caiguda al buit que va fer que entrés en coma. L'artista s'ha recuperat sense problemes i aquest dijous ha mostrat el seu número a la pista, deixant tots els joves assistents sense respiració. Un dels moments àlgids és quan llisca pel pal com si caigués al buit des d'una gran altura però controlant en tot moment els moviments.

Un altre dels plats forts de l'espectacle Blau que han arrencat els aplaudiments dels assistents és el número acrobàtic amb bicicletes del grup BMX Bro (Rússia). Els sis membres han fet giravoltes i salts tot mantenint l'equilibri i la sincronització amb les dues rodes.

I l'apunt còmic l'ha posat Pepe Jardim (Brasil) qui, amb malabars i mímica, ha arrencat les rialles dels espectadors. Durant l'espectacle, proposa al públic el repte de caçar una abella imaginària que ha sortit d'una caixa entre d'altres jocs.

L'espectacle Blau també compta amb els equilibris elegants i precisos de Mukhamadi Sharifzoda (Tadjikistan), el volteig sobre esferes de Mystery of Gentlemen (Mongòlila) o els jocs icaris de Martínez Brothers (Colòmbia). Un dels artistes d'aquesta última formació, Alan Martínez, explicava minuts després de l'actuació que porten més de sis anys assajant aquest número per arribar al nivell que tenen ara. "Tenim una màquina que et puja a 8 metres d'altura des d'on fem 50 tombarelles seguides fins arribar a baix i els dobles salts mortals que fa el meu germà de 12 anys", ha detallat Martínez, tot dient que estan "molt emocionats" d'actuar a Girona.

Una oportunitat per entrar als circs europeus

Un altre dels artistes participants a l'edició d'enguany és el clown Rodolfo Meneses (nom artístic Mimo Tuga) que aquest dijous admetia l'emoció que sentia al poder participar "en un dels festivals de circ més importants del món" perquè és una vertadera "plataforma per ensenyar el treball en molt bones condicions tècniques". Aquest artista xilè porta anys fent riure al públic. "Quan més ho faig més m'adono que em falten hores i que cal seguir jugant per trobar els riures", ha explicat. Aquest còmic presentarà el seu número a l'espectacle Vermell. "Hi haurà improvisació, joc i també un gran repte, no puc dir res més", ha conclòs amb un somriure.

Els dos assajos generals de l'espectacle Blau, que inaugura el festival aquest dijous, s'han fet davant de més de 4.000 estudiants gironins. Aquest dijous també obre portes la primera edició del Circus World Market, una fira internacional del sector que comptarà amb una trentena d'empreses de diferents punts del món. S'ha instal·lat al Palau Firal de Girona i l'entrada està oberta a tothom.

El festival es podrà veure fins al 19 de febrer, dia de l'espectacle d'Or amb els guanyadors d'aquesta edició. En total, hi participen 76 artistes que portaran 24 atraccions. En total mostraran 24 atraccions. Durant aquests dies es faran 16 funcions sota la Gran Carpa que té capacitat per a més de 2.100 persones. Una de les novetats és que el festival s'allarga un dia més i el dilluns passa a ser el dia de l'espectador amb totes les butaques al preu únic de 18 euros. És la segona edició que es fa a Girona.