Castelló d'Empúries portarà l'Estat als tribunals per la problemàtica dels canals d'Empuriabrava

Els propietaris afectats calculen que l'aprovació de la servitud de pas els suposa unes pèrdues de 100 MEUR

Gerro d'aigua freda per a l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i l'associació de propietaris de la marina residencial del municipi, amb 48 quilòmetres de canals. El director general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, Pedro Antonio Ríos, ha resolt l'expedient sobre l'atermenament d'Empuriabrava.


El procés de delimitació pública afecta més de 5.000 finques de l'indret i 2.000 amarradors. A la pràctica, la resolució de l'expedient suposa que els propietaris perdin el caràcter privat dels amarratges -que passen a ser domini públic- i que s'estableixi una servitud de pas de 6 metres a les finques que donen als canals.

La franja de servitud s'endinsa a les parcel·les i, a més de la zona de jardí, també hi ha casos en què afecta habitatges i piscines. Tot i que els propietaris conservaran la titularitat d'aquest espai de la finca, a la pràctica tindran les mans lligades, perquè no hi podran construir res.

El secretari de l'associació d'afectats, Tim Pelters, critica que l'atermenament té clares repercussions econòmiques. 'Una primera valoració econòmica situa les pèrdues en 100 milions d'euros, corresponents al valor dels amarraments que s'han perdut i a la devaluació de les finques', ha indicat Pelters.

El portaveu dels afectats ha demanat 'implicació política' per corregir la situació, aconseguir 'indemnitzacions dignes' per als afectats i ja ha avançat que l'associació presentarà un recurs col·lectiu. 'De totes maneres, també recomanem que cada propietari actuï de manera individual per defensar els seus drets', ha indicat.

Tim Pelters també ha recordat que, si la via del contenciós fracassa, elevaran l'afer fins al Tribunal Europeu de Drets Humans, 'perquè la propietat és un dret bàsic'.

L'Ajuntament ho porta a l'Audiència Nacional

L'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, ha lamentat que, tot i que la resolució de l'expedient es va signar el 23 de desembre, l'Estat no l'ha fet arribar a les parts. 'L'hem haguda de reclamar', ha explicat. Güell ha dit que les accions del consistori s'encaminaran a 'salvaguardar els drets del municipi i dels propietaris afectats', i que per això presentaran un recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional.

Salvi Güell també ha lamentat que la resolució de l'expedient només dóna resposta a algunes de les al·legacions presentades per l'ajuntament. Al seu parer, però, l'atermenament vulnera la llei perquè la potestat de fer la servitud de pas correspondrien a la Generalitat amb la nova legislació. A més, l'ajuntament diu que no queda clara 'la responsabilitat administrativa derivada de la compravenda d'amarraments' o que l'expedient té 'manca de motivació jurídica'.

L'alcalde de Castelló d'Empúries també ha volgut recordar que el procés de delimitació pública de la marina residencial s'ha portat a terme 20 anys després que l'Estat aprovés la Llei de Costes. 'La llei és del 1988 i el ministeri no va tirar endavant l'atermenament fins al 2008', ha conclòs l'alcalde.