El 3er #wasteinprogress de Girona es centrarà en models d'èxit del pagament per generació de residus

Hi haurà vuit ciutats convidades

El pagament segons la generació de residus que faci cada ciutadà serà l'eix vertebral de la tercera edició del Fòrum Internacional de Residus #wasteinprogress, que es celebrarà a la ciutat de Girona entre el 6 i el 8 de març. Per aquest motiu s'ha convidat a vuit ciutats de diferents punts del món per tal que expliquin com apliquen els seus models d'economia justa en la generació de residus.

Un d'ells és Berna (Suïssa), on actualment estan fent una prova pilot amb bosses de diferents colors segons la fracció que es recicla. També Seattle (Estats Units) explicarà com s'ha convertit en l’única ciutat del seu país amb recollida obligatòria de residus orgànics, no només en barris residencials sinó també en edificis d’habitatges. Per altra banda, el Veneto (Itàlia) serà present en el fòrum per mostrar com han aconseguir que la mitjana per a la fracció resta sigui igual o inferior a 50 kg per persona i any.

El director de l'Agència Catalana de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha detallat que un dels principals reptes que tenen les administracions per millorar la recollida selectiva és "trencar amb l'anonimat". D'aquesta manera, amb la introducció de la taxa justa es premia a aquells ciutadans que reciclen reduint l'impost de la recollida d'escombraries. Tost ha detallat que, per estendre aquesta tarifa, la tecnologia hi jugarà "un paper clau".

Tot i així, ja hi ha els primers exemples de municipis catalans que l'apliquen (Argentona, Mirabet, Rasquera, Vilablareix i Riudecanyes) i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha matisat que el govern local està treballant per convertir el municipi en la primera ciutat mitjana en aplicar aquesta taxa. De fet, Madrenas ha recordat que ja hi ha el porta a port al barri de Sant Daniel i això ha fet que aquests veïns ja paguin menys en el rebut de les escombraries.

Precisament el municipi de Vilablareix (Gironès) participarà en el fòrum internacional en un espai reservat per entitats, ajuntaments i organismes catalans. Conjuntament amb el poble gironí, hi haurà l'Agència de Residus de Catalunya, l'Ajuntament d'Argentona (Maresme), Riudecanys (Baix Camp) o Canet de Mar (Maresme). També s'ha convidat l'ajuntament basc d'Usúrbil.

En paral·lel, el #wasteinprogress també comptarà amb la presència de diferents empreses que acompanyen a les administracions en el procés de millora de la gestió de residus. Per aquest motiu, des del fòrum recorden que aquest és un esdeveniment pensat per tècnics i càrrecs electes, per tal que aquests puguin millorar els seus models actuals.

Una de les empreses presents en aquest espai és Ecoembes, que aprofitarà per presentar The Circular Lab. Aquesta iniciativa es basa en un centre d’innovació amb seu a Logronyo que s’ha convertit en un camp de proves en el disseny, estudi i desenvolupament d’envasos i en el seu posterior reciclat.