El comitè d'empresa de Nestlé de Girona convoca una nova vaga

Acusa l'empresa de negar-se a negociar amb els treballadors

Vaga i noves mobilitzacions dels treballadors de la Nestlé de Girona. El comitè d'empresa ha anunciat una aturada pel 10 d'abril i dues concentracions davant de la delegació de la Generalitat a Girona i la seu de l'empresa a Esplugues, el 27 de febrer i el 14 de març, respectivament.

El sindicat majoritari UGT acusa la multinacional de negar-se a negociar. De fet, el secretari general del sindicat a Girona, Xavier Casas, diu que des de la vaga del mes de gener no hi ha hagut cap acostament i el representant del comitè, Lluís Parra, assegura que, a hores d'ara, no saben si l'empresa manté la proposta d'increment de l'1,5% o l'ha retirat, tal i com havia "amenaçat" abans de la mobilització.

El sindicat reclama que s'asseguin a abordar el problema i alerta que el "prestigi" de la marca està "en joc". "Després de cinc anys de pèrdua de poder adquisitiu, els treballadors de Girona han dit prou perquè estan farts de veure que la fletxa d'increment de beneficis de Nestlé va cap amunt i la dels treballadors, cap avall", assegura Casas.

El secretari general del sindicat a Girona també ha acusat l'empresa d'actuar com "una criatura" i fer una "rabieta". "No volem el conflicte però tampoc volem estar en una injustícia", insisteix.

El representant del comitè, Lluís Parra, ha recordat que els treballadors reclamen un increment del 3% per recuperar la pèrdua de poder adquisitiu, que durant els últims anys ha estat, diu, de l'1,9%.

La CGT, a banda

Parra diu que la decisió s'ha pres per majoria dins el comitè (que té sis membres d'UGT, cinc de CSIF, tres de CCOO, tres de CGT i dos de Treballadors Units). "Hi va haver una discrepància sobre els dies de la vaga, CGT va proposar dos dies més de vaga i CCOO, un més, però vam acordar que parlaríem de convocar-ne una altra si l'empresa retirava la proposta feta", afirma.

Malgrat això, aquest matí la CGT ha enviat un comunicat anunciant una altra vaga pel 20 de febrer i assegurant que el comitè "caigut en la divisió i en la submissió a la calma que només beneficia a l'empresa". "Des de CGT creiem que aquesta data és massa tard, molt i molt llunyana, que la lluita no ha de decaure i s’ha de seguir amb el que es va demanar en assemblea de treballadores", afirmen.

Primera protesta

El comitè de l'empresa, que té prop de 1.200 treballadors (uns 800 fixes i la resta temporals), va convocar el 24 de gener una vaga que va tenir un seguiment, segons els sindicats, del 97%. La vaga va afectar més de 750 treballadors, que treballen tant en les línies de producció de cafè soluble com a la planta de Dolce Gusto (on es produeixen càpsules).

Des d'UGT han assegurat que cada fàbrica de Nestlé negocia el seu conveni per separat i han admès que moltes factories ja han signat acords que estan per sota del que exigeixen a Girona.