Els promotors gironins van renunciar a construir 2.540 habitatges durant l'any 2010

La construcció a les comarques gironines toca fons i les obres acabades assoleixen el seu mínim històric

L'estudi anual del Col·legi d'Aparelladors no fa res més que confirmar que, durant el 2010, el sector de la construcció es va enfonsar encara més. De fet, tant els habitatges contractats (1.755) com els acabats (4.139) van assolir l'any passat el seu mínim històric d'ençà que es va començar a elaborar l'estadística al 1987.


Si es comparen les dades d'habitatges contractats, a partir del moment en què es va iniciar la crisi econòmica, la davallada ha estat espectacular. I és que, entre els anys 2006 i finals del 2010, el descens supera el 91% (passant de les 20.550 promocions amb llicència d'aleshores fins a les 1.755 de l'any passat).

En paral·lel a aquest descens de noves contractacions, una altra de les dades que reflexa la sotragada que pateix el sector del totxo són les renúncies dels promotors. En concret, durant l'any passat, els promotors van decidir aturar obres o no iniciar 2.540 habitatges que ja disposaven de llicència a les comarques gironines. Més de la meitat d'aquestes promocions anul·lades eren blocs de pisos (1.992), seguits de les cases aïllades (315) i les adossades (233).

Pel que fa a zones, les comarques costaneres són les que concentren més renúncies, sobretot el Baix Empordà (639) i la Selva (551). A aquestes dues, les segueixen el Gironès (530 renúncies) i l'Alt Empordà (475). A l'altre costat de la balança s'hi situen, per contra, les comarques de muntanya, com la Cerdanya (42) i el Ripollès (18 renúncies).

Baixen un 43% els habitatges acabats

Una altra de les dades que evidencia que la construcció ha tocat fons a les comarques gironines són els habitatges acabats. En total, l'any passat es van finalitzar 4.139 promocions a la demarcació, un 43,38% menys respecte el 2009.

De fet, segons ha precisat Ernest Oliveras, aquestes dades no són res més que el reflex de la caiguda que ja van patir les contractacions d'habitatges amb l'inici de la crisi. 'Com que es contracten menys habitatges, i a més es renuncia a fer-los, s'acaben moltes menys obres; i l'any que ve, la situació encara anirà a pitjor', ha ressaltat Oliveras.

Les dades anteriors porten el Col·legi d'Aparelladors a encarar aquest 2011 amb molt poc optimisme. De fet, l'obra pública -que es veia com una taula de salvació- no ajudarà el sector a remuntar, perquè els experts preveuen que aquesta també davalli.

'El problema és que no es contracta i, per tant, no es treballa', ha explicat el president. A més, Oliveras ha concretat que ara no s'està davant d'una crisi cíclica del sector, sinó d'una crisi global que no es resoldrà si el mercat no és capaç de 'generar confiança'.

Per últim, Ernest Oliveras ha reconegut que hi ha municipis amb sectors on es podria començar a edificar, perquè hi ha demanda. En aquest sentit, ha recolzat la visió dels APIs i el Col·legi de Promotors, que ho expressaven així al seu darrer estudi. El problema, però -ha dit- serà passar 'de la necessitat a la realitat' perquè l'aixeta del crèdit continua tancada i no es pot aconseguir finançament.