Salvador Dalí desembarca a Florida amb un nou museu que servirà per exportar l'Empordà als EUA

El delegat de la Generalitat als EUA diu que el nou museu serà una finestra per conèixer el pintor al país

La inauguració del nou museu Salvador Dalí ha tingut lloc a les 11.11 hora americana (cinc de la tarda hora catalana) en un espai a l'aire lliure davant el nou edifici, dissenyat per l'arquitecte Yann Weymouth. El nou museu és el doble de gran que l'anterior i destaca pel seu innovador disseny i la seva estructura formada per 900 panells de vidre triangulars que donen lloc a una forma geodèsica única als Estats Units i similar a la cúpula del museu Dalí a Figueres.


Centenars de persones han assistit a la cerimònia d'inauguració i desenes de periodistes locals han cobert l'acte d'obertura del nou museu Dalí, que ha costat uns 36 milions de dòlars i exhibirà 96 quadres i milers d'objectes relacionats amb la vida del pintor gironí. Durant l'acte d'inauguració, diferents personalitats com l'ambaixador espanyol a Washington, Jorge Dezcallar, i l'alcalde de San Petersburg, han fet un parlament sobre la importància d'obrir el nou museu. La infanta Cristina ha estat la darrera a parlar i ha tallat la cinta d'inauguració del nou edifici.

L'acte ha transcorregut en un ambient festiu, en què fins i tot un avió ha sobrevolat l'edifici amb una pancarta que donava la benvinguda al nou museu.

En representació de l'Ajuntament de Figueres, hi han assistit el vicealcalde de Figueres, Francesc Canet, el regidor de Cultura, Richard Elelman, i el regidor de Relacions Transfrontereres, Joan Antoni Betran. Canet ha remarcat la importància de l'agermanament entre San Petersburg i Figueres, que es formalitzarà amb una signatura aquest dijous, ja que segons ell és una 'oportunitat extraordinària' d'intensificar les relacions entre ambdues ciutats i crear sinèrgies com l'intercanvi d'estudiants.

Aprofitant l'avinentesa, la delegació de Figueres es reunirà aquest dimecres amb diferents agents socials del món empresarial i universitari per presentar-los 'projectes empordanesos', ha destacat Canet, com l'escola d'hostaleria de Ferran Adrià o els vins de denominació d'origen de l'Empordà, que han estat els protagonistes en la cerimònia d'inauguració del nou museu.

Primer contacte amb la cultura catalana

Per la seva banda, el delegat de la Generalitat als EUA, Andrew Davis, ha assegurat que el fet que s'obri un nou museu de Salvador Dalí 'de primera classe' als EUA, dedicat exclusivament al pintor empordanès, 'és un fet molt important per a Catalunya'.

Davis ha afegit que el nou museu atraurà molts nord-americans i que iniciatives com aquesta són essencials per donar a conèixer Catalunya al món. El 1982, San Petersburg ja va obrir un espai museístic on s'exposava la col·lecció privada del matrimoni Morse, amics de Dalí.

El matrimoni Morse va comprar el seu primer oli de Salvador Dalí el 1943 i a partir d'aquí es van convertir en amics personals de l'artista i van viatjar nombroses ocasions a l'Alt Empordà per adquirir peces. La col·lecció privada -formada per unes 2.000 obres entre esbossos, dibuixos o olis- la van donar a la ciutat de Sant Petersburg on es van exposar en un primer museu que es va inaugurar el 1982.

Les activiats d'inauguració del nou museu van començar aquest diumenge amb el 'Dia de la Fantasia', en què experts de l'obra de Dalí van debatre sobre el significat del seu llegat i pintures. També es van dur a terme activitats familiars. El museu estarà obert al públic a partir d'aquest dimecres 12 de gener.