Les comarques gironines es preparen per afrontar un nou temporal de neu

Els ajuntaments, Diputació de Girona i Endesa han treballat per evitar incidents com el març de l'any passat

  • Torre d'Alta Tensió caiguda pels efectes de la nevada (març 2010)
    Torre d'Alta Tensió caiguda pels efectes de la nevada (març 2010)
  • Un vehicle atrapat a l'AP-7 el març de 2010 a l'alçada de la Jonquera © ACN
    Un vehicle atrapat a l'AP-7 el març de 2010 a l'alçada de la Jonquera © ACN

Mirada posada en les torres elèctriques a les comarques gironines. Després que el darrer temporal del 8 de març deixés 460.000 cases sense llum durant dies i dies arribant, en els casos més extrems, a estar una setmana a les fosques, la prioritat de les administracions, els particulars i també de la companyia elèctrica ha estat reforçar la xarxa de subministrament per evitar una catàstrofe similar. Endesa ha invertit 60 MEUR en treballs de reparació com tornar a aixecar 515 torres, substituir 1.100 suports o renovar 200 quilòmetres de cable. Tot plegat per reforçar la línia i evitar tornar a deixar una demarcació a les fosques.


Tot i que la nevada de l'any passat va ser excepcional i no es pot assegurar que les torres i el cablejat puguin resistir un altre temporal d'aquesta intensitat, Endesa assegura que estan més ben preparats per fer front a una situació d'emergència. De fet, la companyia té a punt material per reparar o substituir línies elèctriques tant aèries com subterrànies repartit en magatzems arreu del territori català. També tenen contractes amb les principals companyies subministradores de grups electrògens per reservar equips si calguessin.

L'apagada no només va afectar particulars sinó també ajuntaments i comerços. Alguns governs municipals van haver de llogar generadors a corre-cuita per assegurar l'electricitat a punts claus com poliesportius on acollien gent que havia quedat atrapada o CAP per comptar amb urgències i mantenir els medicaments. Per això, algun consistori com el de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) ha optat per desembutxacar-se entre 10 i 12.000 euros per tenir un generador propi per abastir de llum l'espai que es convertiria en sala d'emergències en un cas semblant. Comerços com el restaurant Don Quijote de Platja d'Aro també ha optat per comprar un generador.

No només Endesa i els ajuntaments s'han posat les piles. Al panorama de torres vinclades del març també s'hi va sumar el de carreteres brutes per la neu, inaccessibles i amb cotxes atrapats. Per això, la Diputació de Girona ha triplicat el nombre d'empreses encarregades d'escampar sal a les carreteres - han passat de 7 a 21 - i també han incrementat els recursos per retirar neu passant de 25 a 34 empreses a les poblacions que aquestes empreses són responsables de mantenir la carretera neta i, per tant, poden posar-se a treballar de manera automàtica sense necessitat de rebre cap ordre.