Vilobí d'Onyar no declara persona 'non grata' l'exrector investigat per abusos sexuals

L'equip de govern vol "prioritzar el suport i acompanyament de les víctimes"

L'equip de govern de Vilobí d'Onyar (Selva) ha descartat convocar un ple extraordinari per debatre si declaraven persona 'non grata' l'exrector del municipi investigat per abusos sexuals. L'alcaldessa, Cristina Mundet, ha explicat que no volen que "aquest tema es converteixi en un xou mediàtic" i per això de moment deixen sobre la taula aquesta mesura. Mentrestant, el govern municipal vol "prioritzar el suport i acompanyament de les víctimes" per tal que aquestes "facin el seu manifest o denúncia amb la màxima tranquil·litat" davant de la comissió d'investigació que ha obert el Bisbat de Girona. De tota manera, Mundet ha matisat que no descarten portar aquesta mesura al ple en un futur, però que abans volen que "es prenguin les mesures corresponents".
En aquesta línia, Mundet ha reafirmat el seu compromís amb les víctimes, sobretot aquelles que viuen al municipi. De fet, ja va avançar que l'Ajuntament contactaria "de manera discreta" amb els set testimonis que van denunciar el cas en el diari 'Ara' per tal d'animar-los a presentar una denúncia a la comissió d'investigació que ha obert el Bisbat de Girona sobre mossèn Tomàs.

El capellà, conegut com a mossèn Tomàs, va arribar al poble l'any 1967 procedent de l'Escala (Alt Empordà). Va muntar un casal d'estiu, va condicionar un gimnàs al costat de l'església i permetia que els nens juguessin amb un futbolí que tenia a la rectoria.

El cas va esclatar després que el diari 'Ara' recollís fins a set testimonis que relataven com, quan eren menors, van patir abusos i tocaments per part de l'exrector. A més, també van explicar que aquests fets van arribar en dues ocasions a oïdes del Bisbat de Girona, tot i que aquest últim va dir no tenir-ne constància. S'hi haurien adreçat tant una família del poble com dos dels anteriors alcaldes, demanant que el capellà fos apartat de Vilobí.

Precisament, el Bisbat de Girona va engegar aquest dilluns la comissió diocesana que investigarà els suposats abusos comesos per mossèn Tomàs. A més dels casos de Vilobí, també n'hi hauria cinc més de l'escola Bell-lloc del Pla (on el rector feia de voluntari a l'oratori) i un altre de Siurana d'Empordà (on mossèn Tomàs va exercir el seu ministeri a finals dels anys 50).