Pubs i discoteques de Girona sense terrassa no podran posar estufes al carrer pels fumadors

Deu bars del centre de la ciutat ja tenen instal·lacions de gas propà i elèctriques, les úniques que permet el consistori

L'entrada en vigor el passat 2 de gener de la nova Llei antitabac -que prohibeix fumar en tots els espais tancats- ha obligat els bars i restaurants a adaptar-se per tal de no perdre clients. Per això, en el darrer mes han arribat a l'Ajuntament de Girona fins a deu peticions de bars del centre per tal de poder instal·lar estufes a les terrasses i fer més confortable l'estada d'aquells clients que prefereixen passar una mica de fred però poder fumar entre plat i plat o fent el cafè. De moment, ja hi ha 22 estufes a les terrasses de locals del centre de Girona.


Segons ha explicat la regidora de Mobilitat i Via Pública, Isabel Salamaña, el consistori ha elaborat una normativa expressament per a aquestes instal·lacions amb l'objectiu principal de garantir la seguretat. Un dels punt de la norma estableix que aquestes estufes només es podran instal·lar en locals que tinguin terrassa. Per això, aquells bars musicals o discoteques que no disposin d'aquest espai no podran posar-ne.

Permeses només estufes de gas propà i elèctriques

La norma també estableix com s'ha de fer la instal·lació i quin tipus d'estufa està permesa. Per exemple, l'ajuntament ha decidit que només deixarà posar estufes de gas propà o elèctriques. Salamaña ha explicat que les estufes s'han d'instal·lar correctament i, per exemple, en el cas de les elèctriques no hi poden haver cables pel carrer o aeris sinó que s'ha de soterrar la instal·lació. També s'ha de tenir en compte la potència de l'estufa respecte el tipus de para-sol de què penja o on s'han de guardar les estufes de gas perquè no hi hagi problemes durant la nit, entre d'altres.

La instal·lació de les estufes les ha de pagar el propietari del bar i n'hi ha des de 150 euros fins a les més sofisticades que poden superar els 1.000 euros. A més, en el cas de les de gas el consistori fa pagar una taxa per ocupació de via pública segons el diàmetre de cadascuna com si d'una taula es tractés.

La regidora però ha explicat que no han entrat a regular temes associats amb la despesa energètica o la contaminació que provoquen aquests elements. 'Això ho haurà de fer la Generalitat o fins i tot una administració superior, a l'ajuntament ens pertoca garantir que aquestes estufes no comportaran problemes en termes de seguretat a les persones', ha manifestat Salamaña.

A Girona hi ha 167 locals que tenen terrassa i, per això, l'ajuntament espera que passades les festes de Nadal tornin a arribar més peticions de bars que volen posar aquests elements a fora dels seus negocis.

Un dels bars que ja ha posat estufes és el River Cafè, situat a la plaça de Sant Feliu, al Barri Vell. El propietari, Miquel Darnés, ha explicat que fa ja un mes que va optar per posar una estufa de gas propà a la terrassa. 'Ho vaig fer per anticipar-me a la llei i que els clients es comencin a acostumar', ha explicat Darnés que també ha posat a la porta una gran carretilla de fusta perquè els clients hi tirin les burilles i no acabin a terra.

Segons aquest propietari, els locals que tenen terrassa sortiran més ben parats per l'aplicació de la nova llei perquè, per Darnés, 'poden més les ganes de fumar que la fred'. Per això, molts clients opten per prendre el cafè fora el carrer desafiant el fred. 'Afortunadament som un país mediterrani i només tenim tres mesos de fred', es felicita Darnés.