Fecasarm aconsella que es reguli el temps que fumen al carrer clients de discoteques i pubs

La federació tem multes per sorolls si s'acumulen molts fumadors fora dels locals

La Fecasarm reconeix que està rebent moltes trucades de propietaris de locals d'oci nocturn preocupats per les possibles denúncies que poden rebre a causa dels sorolls que provoquin els fumadors que s'acumularan al carrer. La nova Llei antitabac prohibeix fumar en qualsevol d'aquests locals i, per tant, els clients que vulguin fer una cigarreta hauran de sortir al carrer.


Davant la nova situació, la patronal de l'oci nocturn recomana als seus associats que limiti el temps que els clients tenen per fer la cigarreta. El secretari general, Joaquim Boadas, ha explicat que cal prendre mesures per tal que els locals no hagin de respondre pels sorolls que causen els clients si algun veí els denuncia. Per això, s'han proposat evitar que els clients estiguin més de cinc minuts a fora fumant.

Per tal d'evitar aglomeracions de fumadors a les portes de les discoteques, Boadas explica que recomanen als propietaris facin tornar a fer la cua per accedir al local o, en casos més dràstics, obliguin a tornar a pagar l'entrada als clients que s'han estat xerrant molta estona al carrer mentre fumaven. Una altra mesura és que si la discoteca és plena no se'ls deixi tornar a entrar si s'han estat massa temps a fora fumant. 'No podem deixar gent a la porta sense entrar i esperant perquè una persona hagi sortit a fumar molta estona i estigui xerrant al carrer', ha explicat Boadas.

Una altra de les fórmules que la Fecasarm recomana per evitar que la gent s'acumuli al carrer mentre fuma és no condicionar espais perquè els fumadors 'hi estiguin còmodes'. Per això, Boadas explica que, com a molt, es poden aixecar dues parets fora per tal de resguardar els clients però que la llei no permet cobrir aquest espai. Per tant, es tracta de zones poc atractives i que, segons el secretari general, provoquen que la gent 'estigui incòmoda i es vegi obligada a estar-hi poca estona'.

D'altra banda, la Fecasarm demanarà línies de subvenció al Departament de Salut i també al Ministeri de Sanitat per tal de rebre fons per finançar campanyes de sensibilització. La idea de la federació és conscienciar la gent al carrer de què hi ha gent que dorm a prop i que no han de fer soroll.

Pèrdua de fins el 30% dels clients

Boadas ha explicat que els propietaris estan en desacord amb la norma. Alguns dels associats de la Fecasarm reconeixen que podrien perdre fins a un 30% dels clients a causa de la Llei antitabac, unes dades que Boada assegura que són 'precipitades'. El secretari general de la federació ha assenyalat que la nova norma pot propiciar, per contra, que gent no fumadora comenci a anar més a les discoteques i pubs. 'Rebem molts missatges de gent que està a favor de la llei perquè abans no anava a les discoteques perquè els picaven els ulls, els molestava el fum o els feia pudor la roba', ha manifestat.

Segons Boada, el 90% dels clients de locals d'oci nocturn rebran de manera respectuosa la mesura i 'no deixaran d'anar a les discoteques'. Ara bé, els locals també han d'estar preparat per rebre aquells clients que no volen deixar de fumar. Boadas ha explicat que si s'enxampa algú fumant dins un local se l'advertirà dues o, fins i tot, tres vegades però que, si no cessa, s'haurà d'avisar el personal de seguretat o la policia en cas que el client es comporti de manera violenta.

Ara bé, des de la Fecasarm confien que aquests casos seran 'excepcionals' i que molts clients s'acostumaran a fer una cigarreta abans d'entrar i una altra quan ja marxin de la discoteca. 'No podem destinar més diners ni més personal per controlar que la gent no fumi', ha manifestat.

A més, Boadas ha criticat la 'rigidesa' de la llei i ha dit que és 'de les més restrictives d'Europa'. Per això, ha dit que caldrà veure com evoluciona la seva aplicació i ha posat com a exemple el que està passant a França. Boada ha detallat que les denúncies per sorolls a fora de discoteques franceses ha fet que alguns locals, després de dos anys d'aplicar una normativa similar a l'estatal, hagin decidit deixar tornar a fumar els clients per tal que no els tanquin els locals per les molèsties que ocasionen els clients al carrer.