L'exalcalde de Torroella de Montgrí diu que el 'Sí' guanyaria un referèndum vinculant per la independència

Joan Maragall (UPM-PM) qualifica les consultes del 25A com un 'éxit'

El qui va ser alcalde de Torroella de Montgrí per Unitat i Progrés Municipal (UPM-PM), Joan Maragall, ha fet una valoració al seu blog personal on qualifica les consultes del passat 25 d'abril de ser un 'èxit' de participació. Per aquest motiu creu que si Catalunya celebrés un referèndum vinculant per la independència el resultat seria la victòria del 'Sí' però remarca el fet que caldria 'guanyar de carrer'. Maragall destaca la feina portada a terme per les plataformes i posa com a exemple la del seu municipi: 'Torroella de Montgrí, amb prop de 12000 habitants, va organitzar la consulta del 13D amb un pressupost de 1800 euros aportats de la butxaca dels voluntaris. El resultat va ser de 2050 vots pel sí, gairebé 600 vots més que la llista més votada a les últimes eleccions municipals i amb un percentatge de participació similar al de les últimes eleccions europees', ha dit.

En segon lloc Maragall creu que la participació de la immigració en el procés de les consultes '
depèn de si els ha arribat el missatge, de quina manera i d’on prové'. Per l'exalcalde hi ha un percentatge alt d’immigració que prové de països on no hi ha democràcia i 'per tant no han participat mai en processos electorals', assegura. De la mateixa manera no creu que la immigració dels anys 60 i 70 provinent del sud d'Espanya hagi participat en menor mesura de les consultes i apunta que 'en alguns municipis on teòricament es concentren més persones vingudes de l’Estat Espanyol situades a l’entorn de Barcelona registren una participació acceptable mentre que en algun municipi situat en un entorn més “rural” amb poca immigració espanyola la participació ha estat més baixa'.

Finalment Maragall considera que l'independentisme
és totalment 'transversal', ja que 'no depèn ni de l'estatus social, ni d’on es visqui, ni del lloc de naixement' de les persones. Amb tot, destaca la importància del teixit associatiu de cada municipi ja que aquests faciliten l'arribada del missatge i la participació dels veïns. Els resultats obtinguts a Girona són, al seu entendre, fruit de la bona organització de plataformes cíviques com Girona Decideix!, ja que 'al 25A i en les dues altres consultes s’han vist municipis grans que passaven del 20% i municipis petits amb percentatges del 10%', apunta l'exalcalde.