Wikiloc, més de 260.000 rutes i itineraris arreu del món des d'un servidor d'Internet a Girona

Els impulsors del web, que rep 850.000 visites al mes, crearan una aplicació per consultar la pàgina a través del mòbil

L'embrió del que avui és Wikiloc, una pàgina web de referència per a rutes amb GPS, va néixer ara fa cinc anys. L'origen d'aquesta plataforma interactiva va ser un bloc on una colla d'amics compartien fotografies de les rutes que feien amb BTT arreu de les comarques gironines. Un d'ells, l'enginyer informàtic Jordi Ramot, va decidir fer un pas més i crear una pàgina on, a més de les instantànies, també es poguessin compartir els itineraris.


Des del moment en què el nou web va aparèixer a la xarxa, la seva acollida va traspassar fronteres i aviat es va començar a estendre arreu del món. Una bona prova del seu èxit és que, avui dia, la pàgina té una mitjana de 800.000 visites mensuals i ha rebut premis internacionals per part de Google i National Geographic.

Wikiloc és un espai interactiu on els internautes poden descobrir, publicar i compartir rutes i itineraris a l'aire lliure adequats per a dispositius GPS. 'Es tracta d'un lloc web lliure, d'una plataforma planera on qualsevol persona pot crear un itinerari, dibuixar el seu recorregut sobre un mapa i complementar-lo amb fotografies i altres informacions', concreta Ramot.

Wikiloc, doncs, es concep com una gran comunitat, com un punt de trobada per a tots aquells a qui els agrada fer rutes a l'aire lliure. Una de les claus del lloc web és 'la seva simplicitat', segons concreta l'enginyer.

Wikiloc permet descarregar les rutes de manera senzilla i planera a un dispositiu GPS, i cada itinerari s'acompanya d'informació d'interès. 'La idea principal és la descripció de la ruta, però això es complementa amb fotografies i recomanacions, com ara quina és la millor època de l'any per fer-la', concreta Jordi Ramot.

A més, la pàgina també permet als internautes poder establir un diàleg amb els qui han penjat l'itinerari. 'Això és el que es valora més, perquè permet a aquells qui vulguin fer la ruta tenir informació de primera mà i demanar consell', concreta l'impulsor de Wikiloc.

Més de 260.000 rutes

Per veure l'acollida que ha tingut Wikiloc a la xarxa, només cal fixar-se en les xifres. En total, a la pàgina hi ha penjades 262.140 rutes, que es poden consultar en divuit idiomes. A més del català, el castellà, l'anglès o el francès, també hi ha el grec, el suec, el turc o el romanès, entre d'altres.

El ventall d'itineraris abasta indrets de tot el món, i tant s'hi poden trobar propostes a prop de casa (com una volta pel Cap de Creus) com altres situades a l'altre extrem del planeta (com una ruta a vela per l'Antàrtida).

A més, Wikiloc inclou rutes per fer amb fins a 35 mitjans de transport diferents. Tot i que molts itineraris són per fer a peu o amb BTT, també hi ha propostes més agosarades 'com una ruta amb trineu de gossos per Lapònia o una altra amb una barca inflable a motor pels pantans de Florida', explica Ramot.

Empresa des del 2008

Wikiloc, que va néixer com un projecte personal, ara fa uns dos anys va fer el salt i es va convertir en empresa de la mà de Ramot i la també enginyera Montserrat Jordi. Des del seu despatx del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), la plataforma interactiva s'estén a la resta del món.

Fins ara, la pàgina web es finançava només amb publicitat, però els seus impulsors han obert una altra etapa a través de la col·laboració amb administracions i entitats. 'Oferim unes plataformes de rutes personalitzades a aquelles entitats que vulguin promocionar el turisme actiu, i de moment ja hem signat contracte amb Costa Brava Pirineu de Girona', explica Jordi Ramot.

Per a aquest 2011, la voluntat dels dos impulsors és que el lloc web de Wikiloc continuï creixent, però sense perdre de vista la seva ànima. 'Sabem quina és la identitat del lloc, i tenim clar que l'ànima de Wikiloc és la comunitat de gent que hi ha al seu darrere', concreta l'artífex del lloc web.

Entre els reptes més immediats, i recollint els suggeriments dels usuaris, Ramot i Jordi treballen ara per crear una aplicació que permeti descarregar les rutes des del mòbil. 'Fins ara ens centràvem més amb GPS clàssics, però ara volem ampliar la tecnologia al camp dels telèfons mòbils; a més, això també permetrà millorar la funcionalitat, i permetre que dues persones que es trobin fent el mateix itinerari sobre terreny es puguin conèixer', avança l'enginyer informàtic.