El marisc congelat guanya lloc a la taula de Nadal

La crisi obliga a ajustar els preus del peix fresc

Davant l'augment del preu del peix fresc i l'actual context econòmic, cada vegada més famílies opten per comprar productes congelats per preparar els seus àpats de Nadal. A més, aquest any s'augura especialment positiu pel sector perquè, segons els experts, el fet que hi hagi fins a cinc dies laborables abans de Nadal i cinc més abans de Cap d'Any farà activar el consum.


El Nadal és una època de molta despesa a les llars i en l'actual context econòmic les famílies busquen alternatives per poder parar una bona taula en aquestes dates tan assenyalades. En els àpats és habitual la presència de peix i marisc, un producte car que quan arriba el mes de desembre dispara els seus preus. És per això que els congelats són ara una de les solucions per no deixar la família sense.

La Carme, veïna de Terrassa, és una d'aquestes persones que, no només per Nadal, compra peix i marisc congelat per a la seva família. 'M'ho vaig combinant, però compro molt congelat', assegura. Hi ha productes, adverteix, en els que la diferència es nota, però 'em decanto pel congelat per la seva relació qualitat preu'.

En aquest sentit, el director general de congelats La Sirena, Francesc Casabella, afirma que 'si el peix és fresc, s'ha de menjar fresc', però recorda que 'un bon producte ben congelat és una molt bona solució a un preu molt raonable'. A més, apunta que el preu del marisc i del peix congelat 'es manté igual que la resta de l'any, no com el fresc, que s'incrementa en aquestes dates'.

Preus ajustats tot i la davallada de captures

Lluny de veure el seu preu incrementat davant la tendència decreixent de les captures apreciada des de l'any 2007, els pescadors de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), han constatat enguany una nova caiguda dels preus dels llagostins. A manca de quinze dies per tancar l'exercici, el sector ha capturat 26.049 quilos de llagostins -pels 33.185 de l'any passat o els 40.273 de 2008- però el preu mig a la llotja s'ha quedat en 23 euros, lluny també dels 24,14 i els 25,61 dels anys precedents.

La crisi econòmica s'apunta com la principal causa d'aquest fenomen, en aparença paradoxal, que els pescadors atribueixen també a una inundació del mercat amb exemplars d'aquest crustaci a baix preu transportats des de diferents punts del món. Enguany, a més, el temps fred d'aquests últims dies tampoc ha ajudat els pescadors a millorar les xifres de captures. Segons recorden, la pesca del llagostí requereix temperatures més càlides i tràngol marítim.

També el clima està perjudicant bones captures de gamba a Palamós, un dels productes estrella a les taules de les famílies gironines. El patró major de la confraria, Francesc Benaiges, ha explicat que aquest desembre és 'un dels pitjors de la història' en captures. 'No és perquè no n'hi hagi, és que ha fet molt mal temps i les barques han sortit pocs dies', ha lamentat Benaiges que detalla que de la vintena de dies hàbils d'aquest mes, només n'han pogut feinejar cinc.

'Hi haurà gamba, però serà escassa', ha explicat el patró major que detalla que això pot fer enfilar preus i que el quilo de gamba costi a llotja 50 euros el quilo i el de la gamba extra -la més gran- arribi als 90 euros el quilo. Tot i això, la confraria no preveu arribar a preus màxims històrics com els 120 euros/quilo del Nadal del 2007. 'És una llàstima perquè per als pescadors és important tenir un bon Nadal', ha explicat Benaiges.


Al mercat, els preus es contenen

Al mercat, els preus es contenen i només s'enfilaran quan les festes siguin a tocar. L'únic peix que ja ha pujat una mica de preu és la cua de rap, un dels peixos estrella de les festes de Nadal i Cap d'Any. Aquesta és la tònica general al mercat municipal de Tarragona, ubicat al cor de la capital. Per aquestes dates la quinzena de parades de peix que hi ha al mercat dupliquen -i algunes d'elles, tripliquen- la seva clientela.

Hi ha contenció en els preus, però també en la butxaca dels compradors. La crisi econòmica fa que s'ho mirin més a l'hora de comprar peix. Els peixaters tarragonins noten, especialment enguany, com el client ha canviat d'actitud i ja no compra impulsivament. 'Ens trobem que la gent ja ve amb la llista feta de casa, compra el que hi ha apuntat i d'aquí no en surt', explicava una peixatera del mercat, Mercè Caudet.

Una opció d'estalvi molt recorrent és comprar amb antelació el peix per als àpats nadalencs i congelar-lo. 'Jo ja el tinc de fa un mes', reconeixia un client, Manuel Bernadó. Altra cosa és el marisc que, per força, s'haurà de comprar fresc i al preu que dicti el mercat, ara mateix impredictible. Pot ser astronòmic o més barat que mai, com va succeir l'any passat amb la gamba gran -a 30 euros el quilo, quan ara ronda els 100.

Al marge del preu, però, l'origen del peix, la qualitat associada i la proximitat de la pesca són factors que el client valora a l'hora de fer la compra. 'El client ho té en compte, de la mateixa manera que es prefereix la poma de Lleida i, ja que no hi ha una denominació d'origen de tots els productes, busquem allò que és millor a la seva zona, com ara la gamba de Tarragona o el llagostí del Delta', ha afirmat Caudet.

*Aquesta informació ha estat elaborada per Jordi Pujolar, Jordi Marsal, Núria Torres, Anna Ferràs, Marina López, i Anna Mayor.