Restitueixen amb 'mapping' les pintures de l'església de Palau-sator destruïdes per feixistes fa 50 anys

Els autors de l'agressió van colpejar al mossèn i el pintor al crit de 'Viva Cristo Rei'

A Palau-sator (Baix Empordà) els fets que el 4 de febrer del 1969 van passar a l'església eren coneguts i formen part del record dels seus habitants però l'episodi és encara, 50 anys després, un gran desconegut per a les noves generacions. Amb la voluntat de fer un "exercici de memòria històrica", l'Ajuntament del municipi ha decidit restituir mitjançant la tècnica del 'mapping' les pintures que hi havia a l'absis romànic del temple i que un grup d'extrema dreta van destruir en plena dictadura franquista.

Les pintures eren molt transgressores per l'època i poc adequades per al règim. Així mateix els ho va fer saber el Bisbat poc abans que s'estrenessin però el rector de la parròquia, Nicolau Moncunill, no esperava una reacció com aquella. Havia encarregat al pintor Lluís Bosch decorar l'absis del temple però no volia unes pintures convencionals. Entre els dibuixos, s'hi podia veure un crist "salvador" que no estava crucificat, els Reis Catòlics i les àguiles imperials però també figures comunistes com els Che Guevara o Fidel Castro i pacifistes com Martin Luther King o Gandhi.

Però no només això. També hi va dibuixar Hitler que, segons diu, l'extrema esquerra va confondre amb Franco, o catalanistes com Ramon Llull, Salvador Espriu o el cardenal Vidal i Barraquer. Tot plegat, segons Bosch, va molestar als "aparells de l'estat" que van enviar "guerrillers del Cristo Rei" a la petita i modesta parròquia pocs dies després que s'inauguressin les pintures.

Tot plegat va passar el 4 de febrer a les set de la tarda. Uns dies abans, una persona va contactar amb Moncunill assegurant que un grup d'estudiants d'art de Barcelona volien visitar les pintures que havien tingut tant ressò.

La trobada la va dirigir el pintor i autor de les pintures. Poc després que comencés la seva explicació, un grup de tres o quatre persones els van llençar contra ells al crit de 'A por ellos' i 'Viva el Cristo Rei'. Durant l'agressió, els van llençar al terra, els van colpejar.

Al mossèn, li van trencar les ulleres i el van amenaçar amb una pistola i una cigarreta encesa. "Jo els vaig dir que amb aquests arguments no convencerien ningú", ha explicat Moncunill. A Bosch, li van arribar a tallar els cabells i van donar un cop al cap. A tots dos els van robar la cartera, els van posar cinta adhesiva a la boca i els van lligar en dos bancs de l'església.

Després van començar a llençar tubs de pintura negra i vermella sobre els dibuixos fins a destrossar-los completament. Com que no es podien recuperar, van decidir tornar a pintar l'absis del temple de color blanc i no ha estat fins ara, mig segle després, que es podran tornar a veure de manera virtual.

L'Ajuntament les ha recuperat a través de l'única diapositiva que es conservava de l'època i també es podrà veure com van quedar després de l'acció, gràcies a diverses fotografies en blanc i negre.

Un exercici de "memòria històrica"

La regidora de Cultura, Mei Pagès, diu que tothom ho coneixia però que era una època de "repressió" i que no se'n parlava obertament. La voluntat és ara que els més petits descobreixin aquesta part de la història, que va tenir ressò internacional, i que es pugui veure a través de visites guiades. Més endavant, estudiaran la possibilitat de deixar-ho de manera permanent amb un vidre.

Tant Pagès com Bosch creuen que hi ha certes similituds amb situacions que es viuen actualment. De fet, Bosch ha assegurat que es podrien produir fets similars el dia 4, que és quan es farà la inauguració oficial de les pintures, i ha demanat presència policial.

Amb motiu de l'aniversari, també s'ha reeditat un llibre que explica els fets i que es va fer pel 25è aniversari dels fets.