Un terratrèmol de 3,6 graus sacseja algunes poblacions del Gironès i la Selva

L'epicentre del sisme s'ha situat a Caldes de Malavella passades les set del matí d'aquest diumenge

El municipi de Llagostera, situat al voltant d'on ha començat l'epicentre del sisme, ha estat una de les poblacions que ha notat la sacsejada del terratrèmol. Segons ha explicat el seu alcalde, Fermí Santamaria, vora les set del matí ha sentit com les portes de casa seva es movien i semblava com si fos una 'gran ventada'. Santamaria també ha descrit les causes del sisme com un 'gran explosió' i ha explicat que el terratrèmol ha fet moure mobles d'algunes cases de Llagostera, tal com l'hi han fet saber alguns veïns del municipi.

Fonts dels Mossos d'Esquadra i dels Bombers de la Generalitat han confirmat que el sisme tindria una magnitud d'entre 3,6 i 4 graus a l'escala de Richter i l'epicentre s'hauria situat a Caldes de Malavella, a la Selva. Tot i això, Mossos i Bombers han confirmat que el terratrèmol no hauria provocat danys materials tal com ha constatat l'alcalde de Llagostera.

Segons dades de l'Institut Geològic, es tractaria d'un sisme amb una magnitud de 3,6 graus a l'escala de Richter que s'ha produït a les 7.08 hores del matí d'aquest diumenge. El fet que el moviment sísmic hagi estat menor a un quilòmetre ha fet que es percebés amb més intensitat a les zones pròximes a l'epicentre, a Caldes de Malavella. A més, segons confirma l'Institut Geològic el terratrèmol ha estat percebut sense danys a les comarques de la Selva i el Gironès.

El sisme amb més intensitat a la Selva l'any 2008

L'últim terratrèmol que va tenir com a epicentre la comarca de la Selva es va produir el 10 de febrer de l'any 2009 amb una magnitud de 2,2 graus a l'escala de Richter. L'any anterior, el 2008, es va produir el sisme amb la magnitud més gran en aquesta comarca, en concret va ser el 23 de juliol quan va haver-hi un moviment sísmic de 3,8 graus. També aquesta mateix any però el mes de juny va haver-hi un terratrèmol de 3,1 graus, i el febrer de l'any 2005 un altre de 2,9 graus.

El terratrèmol, el tema del dia a Caldes

El terratrèmol d'aquest matí ha estat el tema més comentat avui al municipi. Aquest diumenge Caldes ha celebrat el mercat i també una fira de Nadal. Això ha fet que molts veïns es trobessin als carrers i poguessin comentar la jugada.

Un d'aquests veïns és l'Emili Marcos, cap de la colla gegantera de Caldes. A primera hora del matí, els membres de la colla estaven posant bé tots els gegants i capgrossos en el local que tenen i que han obert al públic amb motiu de la fira. Marcos ha explicat que, amb la sotragada del terratrèmol, les figures més petites han caigut a terra. 'Hem sentit un soroll molt fort com si algú tanqués una porta de garatge', ha manifestat Marcos. Per assegurar que les figures no patien danys, han optat per assegurar-les a les lleixes amb cinta adhesiva de doble cara.

Entre els assistents al mercat de Nadal també hi havia l'alcalde, Joan Colomer. Segons ha explicat, hi ha veïns que han notat de manera molt intensa el sisme però també d'altres que, segurament perquè dormien, no s'han assabentat de res. 'S'han sentit unes vibracions relativament fortes, altres antecedents no havien estat tan forts i han tremolat vidres, prestatges i mobles', ha relatat l'alcalde.

Després del moviment sísmic, Colomer ha explicat que trucat a la policia local per descartar que el terratrèmol hagués estat causat per alguna explosió. 'M'han comunicat que estava tot bé i que no hi ha hagut desperfectes', ha assenyalat l'alcalde que admet que el terratrèmol ha estat 'el tema del dia' a Caldes.

Entre els marxants que paraven al mercat de Nadal, el terratrèmol també corria de boca en boca. Una d'elles, l'Esther Salinas, és veïna de Sils (Selva). Tot i que ella no ha notat el sisme, sí que ho han fet membres de la seva família, que resideixen arreu de la comarca. 'La meva mare viu a Hostalric i el meu cunyat a Maçanet de la Selva, i tots dos l'han notat; el meu cunyat fins i tot ha vist com es movia el llit', ha explicat.

Però el terratrèmol no només ha desvetllat els familiars de l'Esther, sinó que també hi ha hagut animals que l'han notat. 'Tinc un amic que té un lloro, i m'ha explicat que abans del terratrèmol s'ha posat neguitós i estarrufat', ha comentat Salinas.

Una parada al costat de la seva, la Paqui Ordóñez hi venia bijuteria. A aquesta veïna de Caldes de Malavella, el terratrèmol l'ha sorpresa mentre s'estava preparant l'esmorzar. 'M'ha començat a tremolar tota la cuina i he cridat com una boja; com que estic sola, m'he espantat i m'he agafat del marc de la porta perquè no sabia què passava', ha explicat. L'ensurt ha durat només un segon, però per a la Paqui ja n'hi ha hagut prou per recordar-lo. 'S'ha mogut tota la cuina i el menjador, ha estat fortíssim... Però ja ha passat', ha conclòs.