L'assassí d'Olot diu que se sent 'alliberat' després dels quatre crims

El jutge ha decretat presó sense fiança per Pere Puig

  • Pere Puig detingut acompanyat pels Mossos d'Esquadra © ACN
    Pere Puig detingut acompanyat pels Mossos d'Esquadra © ACN
  • Carles Monguilod atenent els mitjans de comunicació a les portes dels Jutjats d'Olot © ACN
    Carles Monguilod atenent els mitjans de comunicació a les portes dels Jutjats d'Olot © ACN
  • Desenes de persones surten de l'església de Sant Esteve després del funeral de Rafael Turró © ACN
    Desenes de persones surten de l'església de Sant Esteve després del funeral de Rafael Turró © ACN
  • L'alcalde d'Olot, al centre de la imatge i de negre, Lluís Sacrest, també ha assistit al funeral © ACN
    L'alcalde d'Olot, al centre de la imatge i de negre, Lluís Sacrest, també ha assistit al funeral © ACN
  • La taüt amb les restes de Rafael Turró a la sortida de l'església de Sant Esteve, al centre d'Olot © ACN
    La taüt amb les restes de Rafael Turró a la sortida de l'església de Sant Esteve, al centre d'Olot © ACN

En una declaració d'una hora i mitja davant del jutge, l'assassí confés de quatre persones dimecres passat a Olot, Pere Puig, ha reconegut tots els fets i s'ha ratificat en la seva declaració davant la policia i durant la reconstrucció dels fets. Ha admès que va matar Joan Tubert, amo de la constructora on Puig treballava, i el seu fill Àngel, i que més tard va assassinar a sang freda els dos treballadors de la sucursal de la CAM, tots quatre per motius suposadament econòmics. De fet, Puig diu que després dels crims se sent 'alliberat' i 'millor que abans', tot i que sap que va fer 'mal fet' i es penedeix dels seus actes.


L'acta de la seva declaració reflecteix com Puig justifica els crims per motius econòmics, ja que els Tubert li devien dues pagues extres i alguns diners més, que sumarien uns 2.300 euros. Tot i això, sabia que l'empresa constructora tenia dificultats econòmiques.

Però un altre motiu, segons ell, era que Joan Tubert i el seu fill eren 'dins' del cap del detingut, que el tenien dominat com si fossin serps. De fet, fins i tot dubta si li van fer signar un document pel qual l'acomiadaven de l'empresa tot i que el seguien fent treballar. A més, ha dit que els dos crims a l'oficina bancària, també es deuen a la possessió de la seva voluntat per part dels Tubert, com diu que a vegades passa segons la televisió.

Puig ha admès que la idea de cometre els crims ja li havia passat pel cap altres vegades, però 'l'endemà' li marxava la idea. La nit de dimarts hi va tornar a pensar, però dimecres al matí ho seguia tenint en ment. Va anar a treballar, però al cap d'una hora es va canviar de roba, es va posar la de caça major perquè 'anava de caça' i es va dirigir amb el rifle de caça –que és més potent que una escopeta també de la seva propietat-cap al bar 'La cuina de l'Anna', a La Canya. Allà esperava trobar-hi Joan Tubert, però també va veure el seu fill Àngel. Va decidir matar-los als dos just després de cridar 'mans enlaire, això és un atracament'.

A continuació va agafar el seu cotxe, va conduir tranquil·lament, va recarregar l'arma i va aparcar just davant de la caixa d'estalvis. Va entrar a la sucursal, va tornar a cridar que allò era un atracament i va disparar contra un treballador i va fallar. En el segon intent el va tocar de ple i després va fer el mateix amb una altra treballadora. Fins i tot, entremig va entrar una clienta i no es va prendre seriosament l'home quan la va avisar que marxés si no volia morir. Finalment, la dona, en veure el rifle, va sortir de la sucursal.

Presó sense fiança 

El jutjat de primera instància i instrucció número 2 d'Olot, en funcions de guàrdia, ha decretat aquest divendres a la tarda presó provisional sense fiança per quatre delictes d'assassinat per a Pere Puig Puntí, l'autor confés de les morts d'Olot. Les diligències seguiran ara el seu tràmit habitual al jutjat número 2 d'Olot, que s'encarrega del cas. L'assassí, un treballador de la construcció de 57 anys, va disparar mortalment contra els propietaris de la constructora per a la qual treballava, Joan i Àngel Tubert, en un bar de la Canya i, posteriorment, es va traslladar fins a una entitat bancària del centre de la capital de la Garrotxa i va acabar amb la vida de dos treballadors, Anna P. i Rafael T. 

Deute amb la caixa d'estalvis

Puig ha assegurat que no hi havia cap vincle entre els Tubert i els dos treballadors de la CAM, Rafael Turró i Anna Pujol, però ha justificat aquests dos últims assassinats perquè tenia un deute amb el banc que teòricament ja havia saldat. Segons ell, inicialment devia 5.500 euros al banc però va acordar amb l'entitat que cada mes pagaria 180 euros. Segons Puig, quan ell ja calculava que havia pagat tot el deute, els dos empleats li van dir que encara l'havia de pagar sencer, i de fet va rebre una carta avisant-lo que aniria acumulant interessos pel deute.

L'autor dels assassinats ha dit que no estava gaire 'pressionat' pels deutes, ja que el banc no li reclamava imperiosament, però que va rebre trucades cap a les nou de la nit preguntant-li si tenia diners al banc. Va arribar a pensar que si el tornaven a trucar els diria que gravava la conversa i ho comunicaria a la policia ja que entenia que qui li trucava no era el banc.

Puig ha admès que a part dels quatre morts volia matar dos homes més: un electricista que també treballava pels Tubert i el propietari del bar de La Canya, perquè el 'miraven malament', com si hagués fet alguna cosa mal feta, que li feien 'coses', anaven 'contra' ell i li feien 'mala cara'. Esperava trobar-los al bar, però no hi eren, i això els va salvar.

Preguntat per l'advocat de l'acusació particular, Carles Monguilod, Puig ha admès que li agraden molt les armes i que si hagués tingut estudis hagués estat mosso d'Esquadra o agent d'un cos de seguretat. A més, ha opinat que les víctimes li haurien disparat si haguessin tingut una arma, tot i que les va agafar per sorpresa a totes.         

Olot acomiada les víctimes

La ciutat d'Olot, que continua consternada pels fets que l'han inundat recentment, ha acomiadat aquest divendres les quatre víctimes de l'assassinat múltiple. Els dos treballadors de la CAM, Anna Pujol, de 51 anys, i Rafael Turró, de 46, han estat enterrats a les dotze i a la una del migdia respectivament, mentre el seu agressor estava prestant declaració als jutjats d'Olot. D'altra banda, els enterraments dels dos constructors, Àngel Tubert, de 35 anys, i Joan Tubert, de 61, es faran conjuntament a les quatre de la tarda. Desenes de persones s'han acostat a les esglésies de Sant Pere Màrtir i Sant Esteve per acomiadar les quatre víctimes del paleta Pere Puig que els va prendre la vida a trets dimecres.

Aquest divendres ha estat un dia de dol en majúscules a Olot. Les despulles de les quatre víctimes de Pere Puig ja han estat enterrades en tres cerimònies diferents.

El primer enterrament d'aquest divendres negre ha estat al migdia, a l'església de Sant Pere Màrtir d'Olot. Desenes de familiars, amics i coneguts d'Anna Pujol, la caixera de la CAM de 51 anys, han volgut acomiadar-la en una cerimònia que, segons l'alcalde d'Olot, Lluís Sacrest, ha estat 'senzilla' per desig exprés de la família. Anna Pujol deixa dues filles i era d'Olot, ciutat on vivia. La cerimònia ha estat amb missa i ha durat menys de mitja hora.

A la una del migdia, a l'església de Sant Esteve, familiars i amics s'han acomiadat de Rafael Turró, de 46 anys i també natural d'Olot, on vivia. Turró treballava junt amb Anna Pujol a l'oficina de la CAM on dimecres passat Pere Puig va irrompre amb el seu rifle i, sense donar-los temps per a reaccionar, els va disparar. Turró era casat i tenia dues filles. Durant la cerimònia, un excompany d'estudis ha llegit un escrit on ha destacat les qualitats de Turró. La cerimònia ha aplegat desenes de persones.

Poc més de dues hores més tard, quan faltaven pocs minuts per a les quatre de la tarda, dos cotxes carregats de corones de flors han arribat al mateix escenari, l'església de Sant Esteve d'Olot. Els cotxe duien els taüts de Joan i Àngel Tubert, pare i fill, que dimecres van ser sorpresos per Pere Puig mentre esmorzaven a un bar de la Canya. A Puig només li van caldre dos tirs per arravatar-los la vida.

El funeral dels constructors ha estat multitudinari i l'església ha quedat petita per acollir tothom que ha volgut acompanyar la família. Joan Tubert tenia 61 anys i vivia a Olot. El seu fill, tenia 35 anys i un nen petit. La dona i la filla dels constructors han baixat les escales de l'església quan passaven 25 minuts de les quatre visiblement afectades i han marxat cap al cementiri on enterraran els cossos. Durant la cerimònia, el mossèn ha animat als olotins a ser forts i superar aquests moments. Al recordatori del seu funeral s'hi podia llegir: 'Parlem de vosaltres, però no pas amb pena. Senzillament parlem de vosaltres, de com ens vàreu deixar, de les vostres coses'.

 Puig diu que es va sentir 'humiliat' i 'estafat'

Humiliació, menyspreu o perquè se sentia estafat. La defensa de l'assassí múltiple d'Olot ha explicat que Pere Puig va decidir matar les quatre persones perquè 'se sentia malament' per com el tractaven. Segons la lletrada, Núria Masó, Puig és 'una bona persona' i està 'molt penedit' del que ha fet. 'M'ha demanat sobretot que demani perdó a les famílies de les víctimes i també a la seva', ha assegurat l'advocada que ha recordat que des del primer moment Puig ha admès els fets. Masó ha explicat que demanarà informes psiquiàtrics per avaluar l'estat mental de Puig perquè, segons afirma, se sentia 'dominat' per algunes persones i també ha explicat davant del jutge que 'es notava una serp per dins'. 
Les versions de l'advocat de l'acusació particular de la família Tubert, Carles Moguilod, i de l'advocada defensora de l'assassí confés, Núria Masó, han estat contradictòries. Atenent als mitjans a les portes dels Jutjats d'Olot, on el detingut a prestat declaració, la lletrada de Pere Puig ha assegurat que el seu client 'se sentia estafat i humiliat' per les seves víctimes. 'Tenia els seus motius, tot i que cap de les morts sigui justificable', ha insistit Masó. 

La lletrada també ha insinuat que podria ser certa la versió que afirma que a Pere Puig van comunicar-li que seria acomiadat i que l'anunci va ser el detonant que va desencadenar la matança dient que 'alguna cosa d'això hi havia'. Contradient novament en aquest sentit la versió de la família dels constructors assassinats, l'advocada ha subratllat que a Puig els propietaris de l'empresa li devien diners. 'Amb el pa de casa meva no s'hi juga', ha revelat que li ha dit Puig.

Masó ha remarcat que demanaran una avaluació psiquiàtrica de Pere Puig per determinar si es troba o no en plenes facultats mentals. 'Ha dit que notava una serp a l'estómac i al cap', per explicar les sensacions que les víctimes despertaven en el seu client.

L'advocada ha volgut explicar davant els periodistes que Pere Puig 'no és una mala persona' i que a ella sí li ha expressat 'el seu penediment'. 'Ha volgut demanar perdó a totes les famílies afectades i també a la seva pel mal causat', ha conclòs.