Un exregidor de la CUP de Santa Coloma es nega a declarar acusat d'ultratge a la rojigualda

La defensa espera que s'arxivi la causa

Un exregidor de la CUP de Santa Coloma de Farners s'ha negat a declarar com a investigat per un delicte d'ultratge a la bandera espanyola aquest dijous als jutjats de la localitat selvatana.

Qui sí ha hagut de respondre les preguntes del jutge – la Fiscalia no ha comparegut – ha estat una edil de la formació en qualitat de testimoni. Sylvia Barragan ha explicat que quan va arribar davant de la Plaça de l'Ajuntament el 3 d'octubre de 2017, l'acusat, Albert Teixidor, estava entre els assistents a la concentració que s'havia preparat, però en cap cas va veure que despengés la bandera.

De fet, ni l'atestat policial ni un vídeo que s'aporta concreten que Teixidor ho fes, per això, la seva defensa dona per fet que el jutge arxivarà la causa en la vista que se celebrarà el proper dimecres.

Una trentena de persones han donat suport aquest dijous al matí a Albert Teixidor, acusat d'un delicte d'ultratge a la bandera espanyola. Tot plegat va passar el 3 d'octubre de 2017 quan l'ara exregidor de la CUP va participar en una concentració davant de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners. Durant l'acte, es va despenjar la 'rojigualda'. Això va fer que un veí de la zona avisés la Policia Local que va arribar al lloc dels fets i va identificar Teixidor com un dels participants.L'atestat policial deixa clar que l'acusat estava al lloc dels fets, però en cap cas que fos el responsable d'haver despenjat la bandera. A més, el vídeo que s'aporta com a prova no permet identificar cap dels autors.

Per això, la defensa de l'exregidor cupaire, exercida per la l'advocada, Montserrat Vinyets, dona per fet que s'arxivarà la causa durant el judici ràpid del proper dimecres. "Nosaltres entenem que no té cap mena de recorregut jurídic, i per tant no entendríem que se seguís amb aquest procediment", ha afegit Vinyets.

La lletrada ha explicat que Teixidor s'ha acollit al seu dret a no declarar. El jutge, però, sí que ha pogut preguntar a la que aleshores era companya al consistori de l'acusat, la regidora Sylvia Barragan, que ha comparegut com a testimoni.

Durant la seva declaració, Barragan ha negat que Teixidor fos qui despengés la bandera. De fet, l'edil concreta que quan va arribar a la plaça, els fets ja havien passat. En aquest sentit, Vinyets considera "irrellevant" el testimoni de Barragan.

A la vista d'aquest dijous la Fiscalia no ha comparegut a les declaracions. Vinyets espera que el proper dimecres – dia fixat pel jutge per resoldre – el ministeri públic renunciï a seguir amb la causa, i tot plegat acabi amb l'arxivament.

El jutge va donar un termini de deu dies al consistori per personar-se com a acusació particular, un fet que no s'ha produït. De fet, entre la trentena d'assistents a l'entrada dels jutjats que donaven suport a l'investigat hi havia l'actual alcalde del municipi, Joan Martí.

Crítiques a l'alcalde

En declaracions posteriors, Barragan ha lamentat que "tot plegat hagi arribat fins aquí", i assegura que "seguiran treballant" per treure la bandera espanyola del consistori. En aquest sentit, l'edil recorda que hi va haver un error en la tramitació de la denúncia de Ciutadans que reclamava el compliment de la llei de banderes, per obligar a penjar la 'rojigualda'.

Barragan assenyala que "si s'hagués vist a temps" s'hauria pogut allargar quatre o cinc anys més la sentència ferma que obliga ara a l'Ajuntament a penjar la bandera. "És una incompetència manifesta, i ens obliga a tenir penjat un drap que no ens representa. Nosaltres als ajuntaments on governem fem altres accions", ha reblat.

A més, Barragan considera que l'alcalde també podria haver "fet alguna cosa" en relació a la denúncia que ha portat a Teixidor als jutjats. "El batlle és el cap de comanament de la Policia Local", ha recordat.