Girona recuperarà itineraris de senderisme amb el projecte transfronterer turístic Res'pir

S'emmarca en el programa de cooperació territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013

Així mateix, el projecte constitueix la quarta generació de suport financer comunitari per reforçar la integració econòmica i social a la zona fronterera entre l'estat espanyol i el francès. Els organismes impulsors són l'Ajuntament de Girona, el Conseil Général de l'Ariège, la Agence Départemental du Tourisme Ariège Pyrénées, la Universitat de Toulouse Mirail i la Universitat de Girona.

El projecte global, que preveu un període d'execució del 2010 al 2013, compta amb un pressupost d'1,7 MEUR, del qual FEDER aporta un 65% i la resta, un 35%, els diferents socis. En el cas de l'Ajuntament de Girona suposa una intervenció global de 647.235 euros, dels quals FEDER aporta 420.702,72.


Recuperar antics camins

El projecte contempla a Girona diverses accions per recuperar i habilitar itineraris de senderisme, com els antics camins que transcorren pels primers contraforts del massís de les Gavarres, des de la Vall de Sant Daniel a la carena de Sant Miquel. Aquesta actuació s'acompanyarà amb materials de difusió turística. Els tres itineraris proposats s'enllacen amb el recorregut actual de l'Anella Verda de Girona.

Les intervencions planificades als espais naturals són la restauració d'antics senders, la neteja i revegetació d'espais, la millora i ampliació de zones de picnic, la senyalització de camins, la instal·lació de comptadors ecològics, la recuperació d'elements patrimonials singulars (fonts o cabanyes, per exemple), o l'execució de diferents itineraris de senderisme -el de Sant Miquel, La Muntanya de l'O, i el Camí de costa dreta.

Actualment s'estan realitzant actuacions puntuals de millora del ferm de l'itinerari entre la Vall de Sant Daniel i el Puig de Sant Miquel, que prioritzen el recorregut pels practicants de senderisme i la millora de l'entorn de la Font del Mistaire.

L'acte de presentació d'aquest dimarts ha comptat amb la participació de l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans; el vicepresident del Conseil Géneral de l'Ariège i president de la Agence de Dévelopement Touristique de l'Ariege, Bernard Piquemal; la tinenta d'alcalde de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat, Cristina Alsina; el degà de la facultat de Turisme de la Universitat de Girona, Lluis Mundet, i el director adjunt de CETIA de la Universitat Toulouse-le Mirail, Pierre Torrente.

Sobre el Res'pir

El principal objectiu dels socis del projecte Res'pir és el de crear de manera conjunta una oferta turística sostenible, amb activitats de natura i de turisme actiu en el marc de l'espai pirinenc transfronterer. Per assolir aquest objectiu, els socis definiran i posaran en funcionament un procés de qualitat per a un turisme actiu sostenible i, mitjançant la creació d'una xarxa d'actors públics i privats, experimentaran aquest procés en el seu territori, desenvolupant, de manera conjunta, una oferta d'activitats de natura al llarg de l'any. Aquesta nova oferta turística vol dinamitzar l'economia local, tot i preservant el medi ambient, recuperant, consolidant i valoritzant el patrimoni natural i el cultural de caràcter etnològic.

En concret, les fites del projecte Res'pir són la innovació, al crear una Carta de Qualitat aplicada pels professionals en el marc d'un turisme actiu sostenible; la formació dels professionals del turisme a partir de les competències adquirides durant la implementació del procés de qualitat, fent que s'associïn per a la creació d'una oferta turística sostenible; l'experimentació del procés de qualitat mitjançant la creació d'infraestructures turístiques per a la realització d'activitats de natura en els espais pilots determinats a l'Arieja i a Girona; la comercialització de l'oferta turística de 'Qualitat Turisme actiu sostenible', i l'establiment de xarxes que agrupin els actors del turisme -entitats i administracions territorials, Agence de Développement Touristique, Patronat de turisme, centres de formació, actors institucionals i professionals del turisme.

La cooperació en aquest projecte del municipi de Girona i del Departament de l'Ariège es basa en la complementarietat dels objectius de cada territori: la ciutat de Girona, en el marc del procés de revalorització del seu entorn natural rebrà l'aportació de la transferència de coneixements de l'Arieja en els camps de la preservació del medi ambient associats al desenvolupament turístic. I el territori de l'Arieja rebrà l'aportació de l'Ajuntament de Girona en matèria de màrqueting i de comercialització d'una oferta turística, competència adquirida en el seu procés de desenvolupament turístic en els darrers anys.

L'Arieja és un departament francès situat al Migdia-Pirineus, que limita pel sud amb la demarcació de Lleida i Andorra.