El cuiner Joan Roca, el primer gironí investit doctor honoris causa per la Universitat de Girona

L'economista barceloní Ferran Mir ha estat l'altre doctor investit a l'Aula Magna de la universitat

Aquesta és la sisena vegada que la Universitat de Girona organitza un acte per investir doctor honoris causa personalitats destacades per l'àmbit acadèmic. Mai fins ara però havia estat escollit un gironí per a rebre aquesta distinció i menys encara un cuiner. Aquest dimarts però l'església de Sant Domènec, l'Aula Magna de la Universitat de Girona, ha estat l'escenari on Joan Roca, xef del Celler de Can Roca, ha estat reconegut amb aquest títol.


La Universitat de Girona va aprovar la concessió a Roca el passat setembre, a proposta de la facultat de Turisme i Comunicació. La universitat justifica la distinció a Roca per practicar una 'gastronomia moderna i d'avantguarda, basada en la investigació constant, sense defugir l'ús intel·ligent de la ciència i la tecnologia per tal de tractar els productes amb respecte amb l'objectiu de conservar l'essència dels seus sabors i olors'.

Joan Roca, el més gran dels germans, ha volgut compartir la distinció en tot moment amb els dos germans, Josep i Jordi, i amb els seus pares. De fet, després de reconèixer les múltiples influències d'altres cuiners en el seu estil -inclòs Ferran Adrià que ha acompanyat la família Roca en la cerimònia- ha afirmat que ningú l'ha influït tant com 'la mare que em va parir'. De fet, l'origen de la cuina de Joan Roca cal buscar-lo en els fogons del restaurant familiar on la mare, la Montserrat Fontané, fa dècades que cuina a l'estil més tradicional, al barri de Taialà.

El xef del Celler de Can Roca ha reflexionat entorn als valors que els han dut a aconseguir aquest èxit i n'ha anomenat alguns com la prudència, la innocència, la humilitat, la credibilitat o la innovació. El gran dels germans Roca ha destacat que aquesta distinció procedeixi del món acadèmic ja que, segons ha justificat, la filosofia del Celler pretén ser 'un compendi de ciència i gastronomia'. 'Estic satisfet perquè es distingeix amb el respecte màxim un ofici artesà, el de cuiner, molt arrelat al nostre país', ha remarcat durant el discurs.

Roca s'ha felicitat del reconeixement que està assolint la cuina i la gastronomia. 'No podrem pas mai agrair els vostres màxims honors pel bé de la cuina i l'hoteleria', ha afirmat davant un auditori ple amb qui s'ha compromès a seguir 'aprenent per mostrar-nos millor al món i ser ambaixadors dels productes i la gastronomia ancestral'.

'La gastronomia juga un paper important en l'àmbit social i vosaltres ho consigneu amb aquest reconeixement en la part més honorable', ha manifestat Roca que ha agraït el 'respecte, complicitat i sensibilitat' de tots els que han participat en l'elecció. 'Aquest reconeixement és el més gran possible al que pot aspirar un cuiner, més enllà de les estrelles, els sols o els números poc ens pot sobrepassar aquest honor', ha afirmat emocionat el xef que ha dit que, anteriorment, s'han vist molt acompanyats amb d'altres actes de caire social com quan van ser escollit per fer el pregó de les fires de Girona. Ara bé, aquesta vegada, Roca ha afirmat que 'la vessant intel·lectual mai podrà ser tan saciada que amb aquesta litúrgia que avui ens honora'.

Roca també ha tingut unes paraules d'agraïment per Ferran Adrià i Juli Soler, del restaurant El Bulli, que han assistit juntament amb d'altres cuiners reconeguts de la demarcació a l'acte d'entrega del títol de doctor honoris causa. Roca ha reconegut que ja des de finals de la dècada dels 80 Adrià es va convertir en una de les seves influències.

El cuiner Joan Roca ha estat investit juntament amb el catedràtic de Comptabilitat de la Universitat de Barcelona, Ferran Mir. La UdG ha destacat en el seu nomenament 'la llarga trajectòria acadèmica, caracteritzada pel rigor que ha acompanyat totes les seves actuacions, tant en el camp de la formació com en el de la recerca'.