Durant aquest mes d’abril està previst finalitzar els treballs de recuperació d’espais oberts a l’Alta Garrotxa, els quals es van iniciar el passat mes d’octubre de 2009 amb una primera intervenció a la Creu de Principi (al terme municipal d’Albanyà). El projecte s’ha centrat en tres finques de l’Alta Garrotxa (una pública, Can França, i dues de privades amb convenis de custòdia, la Creu de Principi i Espinau), on s’han recuperat antigues pastures que, arran de l’abandonament de l’activitat ramadera, els darrers anys havien estat ocupades pel bosc, principalment de pi roig.
Aquest projecte, promogut pel Consorci de l’Alta Garrotxa, s’emmarca dins del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”. L’entitat financera invertirà un total de 88.600 €, sobre un cost total de 110.800 €.
Durant les darreres dècades, el procés d’abandonament de l’agricultura i la ramaderia ha comportat un creixement del bosc i del sotabosc i una pèrdua d’espais oberts en àrees de muntanya. La recuperació d’espais oberts té com a objectius incrementar la superfície d’hàbitats d’interès comunitari associats a aquests espais oberts; millorar l’hàbitat d’espècies de fauna salvatge incloses i protegides en les directives sobre aus i hàbitats; recuperar el mosaic que s’havia perdut durant la segona meitat del darrer segle, i disminuir la quantitat de combustible forestal per tal de reduir el risc d’incendi.
Les accions desenvolupades han possibilitat la recuperació d’un total de 24 hectàrees d’antigues pastures (7 ha a Can Principi, 5 ha a Espinau i 12 ha a Can França), i s’han centrat en la tala d’arbres i d’arbustos, i la desbrossada, també selectiva, del sotabosc. A partir d’ara, aquests espais es mantindran gràcies a la pastura del bestiar domèstic de ramaders de la zona (principalment, amb vaques i ovelles), amb els quals el Consorci ha arribat a acords de custòdia. També s’han adequat infraestructures de suport ramader que estaven malmeses, com ara 2,4 km de tancament amb filat elèctric i un abeurador. En aquests moments només resta finalitzar algun petit detall, com és ara acabar d’instal·lar una bomba amb plaques solars per a l’abeurador i triturar les restes de brancam a Can Principi.
Aquestes actuacions afavoriran de forma directa els termes municipals d’Albanyà, a l’Alt Empordà; de Camprodon, al Ripollès, i de Beuda, a l’Alta Garrotxa.
Gran part de les actuacions, com són ara les tasques de desbrossada del sotabosc i la tala d’arbustos, les han portat a terme cinc persones de la cooperativa La Fageda, de Santa Pau. Aquest col·lectiu ha desenvolupat amb èxit aquestes tasques, i els ramaders n’estan molt satisfets. Aquest fet, la millora paisatgística assolida i la bona acceptació social de la iniciativa han engrescat el Consorci de l’Alta Garrotxa a plantejar-se properes intervencions en la mateixa línia, recuperant nous espais oberts i amb més participació d’aquests col·lectius.