Els promotors esperen que la moratòria a la Costa Brava respecti ''la seguretat jurídica''

El col·lectiu admet que molts planejaments vigents són obsolets

El sector de la construcció estudiarà a fons la moratòria de noves llicències de la Generalitat per garantir que es respecti "la seguretat jurídica" del col·lectiu. Així ho ha assegurat el secretari general tècnic de l'Associació de Promotors de Catalunya, Josep Donés, que ha dit que miraran "amb lupa" el document. Donés ha admès  que molts planejaments actuals estan "desfasats" però ha dit que durant deu anys no s'ha fet res i que el Govern ha decidit prendre la decisió just quan es comença a reactivar la construcció.

"Insisteixo no dic que aquests planejaments no siguin il·lògics a ulls d'avui però les promotores l`únic que fan és desenvolupar allò que preveuen", remarca. "És bastant lamentable que es faci ara que es comença a edificar sobre aquests terrenys que van ser comprats a l'expectativa del que diuen els plans generals i que estaven morts durant els anys de crisi", insisteix.

Per Donés, "no és un tema de dir que no s'hauria de fer sinó que una mica sembla que no s'hagi fet en el moment que calia". Sobre el fet que en quedin exclosos aquells projectes urbanístics que ja tinguin llicència concedida, Donés ha dit que "només faltaria" però ha afirmat que, tot i això, caldrà veure que passa amb determinats terrenys.

"Per l'associació no quedarà tot i que sempre estem oberts a parlar i a buscar les millors solucions per a tothom", ha dit. En aquest sentit, ha dit que esperen que sigui "ràpid" perquè "a tothom li interessa que l'economia funcioni, també als ajuntaments, i això genera llocs de treball".

Donés no ha volgut avançar possibles afectacions, però ha dit que es reuniran per estudiar-ho i que adoptaran les mesures que siguin necessàries. "Esperem que la Generalitat ho tingui tot molt meditat", ha afegit.

La moratòria aprovada avui per Urbanisme inclou 43 sectors de sòl urbanitzable (270 hectàrees on s'hi podrien construir més de 3.000 habitatges) i 850 hectàrees classificades com a sòl urbà, actualment sense edificar i ubicats, majoritàriament, amb pendents superiors al 20%. El litoral gironí compta amb 22 municipis.

Aquesta primera suspensió afecta una franja de 500 metres del litoral però n'impulsaran una segona que implicarà tota la Costa Brava el 13 de febrer, quan aprovin l'avançament del nou pla director. També inclou vuit dels projectes denunciats per la plataforma ecologista SOS Costa Brava com la construcció de 33 xalets de luxe a Aigua Xelida a Palafrugell o d'un hotel a Begur.

El secretari general d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ja ha avançat que el Departament "filarà molt prim" i "exprimirà al màxim la legislació urbanística" per intentar desclassificar el màxim possible de sòls. Tot i això, també ha detallat que buscaran la "seguretat jurídica" per evitar afrontar indemnitzacions milionàries a propietaris i promotors amb drets adquirits.