Salut atén 150 persones en un any per intents de suïcidi a les comarques gironines

Al conjunt de Catalunya el Codi Risc de Suïcidi es va activar 3.644 vegades el 2017

Segons les darreres dades disponibles, l'any 2017 el Codi Risc de Suïcidi es va activar 6.644 vegades a Catalunya. El protocol per agilitzar l'atenció dels pacients als serveis de salut mental va atendre 3.093 persones, 2.751 adults i 341 menors. L'estadística revela que hi ha més dones que han tingut algun episodi de conducta suïcida. En concret, són 2.013 intents de dones davant els 1.080 en homes.
El director de la Xarxa de Salut Mental de Girona, Claudi Camps, ha detallat que les dones protagonitzen el triple d'intents de suïcidi que els homes però entre la població masculina la mortalitat és tres vegades més alta. Les dades, però, no reflecteixen aquesta tendència a les comarques gironines. Segons Camps, això és per la diferència de criteri a l'hora d'activar el Codi Risc de Suïcidi. "Aquí nosaltres només incloem els casos més greus mentre que a la resta de Catalunya es registren tots", ha detallat.

Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, a les comarques gironines el Codi Risc de Suïcidi ha atès 150 persones durant el 2017 i ha registrat un total de 163 episodis de conducta suïcidi de 103 homes, 47 dones i nou menors. Claudi Camps ha subratllat que l'atenció ràpida i el seguiment d'aquesta pacients és imprescindible perquè el 30% de les persones que tenen una conducta suïcida ho tornen a intentar en el termini d'un any. "I un 10% dels casos ho aconsegueixen", indica.

El codi estableix que els pacients atesos a urgències per una conducta suïcida tinguin visita per professionals de la xarxa de salut mental en un termini de deu dies. A més, també es fixa un seguiment telefònic per part del 061 CatSalut Respon al cap de 30 dies. "Truquen per saber si aquesta persona ha estat visitada i es parla amb el seu metge d'atenció primària, així s'intenta aconseguir que no es perdi cap cas", ha exposat Camps.


De fet, les dades revelen que el 87% dels casos que arriben a urgències a les comarques gironines per algun intent de suïcidi van als centres de salut mental per fer seguiment. "És un percentatge molt elevat i, a més, aconseguim que tinguin hora molt ràpid i això és molt important", ha indicat Camps que exposa que un dels èxits del protocol és la coordinació amb els centres de salut mental per programar visita el més aviat possible. En el cas dels menors, tenen visita en màxim tres dies.

Camps exposa que entre el 2008 i el 2016, arran de la crisi econòmica, hi va haver un increment en el nombre de suïcidis però en els darrers anys la xifra ha disminuït fins a situar-se, a Catalunya, en vuit casos per cada 100.000 habitants, per sota de la mitjana al sud d'Europa que se situa en 12 casos.