Les barques de pesca de gamba de Palamós comencen avui una veda de dos mesos

L'objectiu és protegir i conservar l'espècie

Les barques de pesca de gamba de Palamós (Baix Empordà) comencen avui una veda de dos mesos. Les 16 embarcacions que es dediquen a aquestes captures estaran amarrades al port fins el 5 de març amb l'objectiu d'afavorir la protecció i conservació de l'espècie.
El patró major de la confraria de pescadors del municipi, Toni Alabat, diu que es fa durant aquests mesos perquè els experts han constatat que és quan hi ha més afluència de gamba de mida petita als caladors de la zona i que la mesura "funciona" perquè estan notant que les captures que fan tenen una mida més gran. Durant el 2018, en aquest port s'hi van descarregar 2.056 tones de peix valorades en uns 9 milions d'euros (MEUR). D'aquestes, 91,5 tones eren de gamba amb un valor al mercat de 3,3 MEUR.
 
La veda es va començar a implementar l'any 2013 en el marc del pla de gestió de la gamba. Inicialment, era d'un mes però s'ha anat variant fins arribar als dos mesos seguits. Les 16 embarcacions que pesquen aquesta espècie estaran amarrades al port de Palamós des d'avui i fins al 5 de març.

L'objectiu és afavorir la conservació i protecció d'aquesta espècie per aconseguir que arribin a mides més grans. El patró major de la confraria, Toni Alabat, diu que la mesura es va prendre d'acord amb els experts perquè s'ha constatat que durant aquests mesos hi ha una gran afluència de gamba petita als caladors on pesquen. "La veritat és que sí que està funcionant i estem notant que la gamba té més mida", remarca Alabat.

L'aturada la comencen les barques de gamba però el 2 de febrer s'hi uniran les altres set embarcacions d'arrossegament que hi ha al port, juntament amb la resta de confraries del litoral gironí. La veda es mantindrà fins el 5 de març i les barques podran tornar a sortir a pescar a partir del dia 6.

Més de 2.000 tones de peix

D'altra banda, Alabat fa un bon balanç de les captures que del 2018. Segons ha explicat, durant tot l'any passat al port de Palamós es van descarregar 2.056 tones de peix valorades en uns 9 MEUR. D'aquestes, 91,5 van ser de gamba (amb un valor de 3,3 MEUR).

El patró major de la confraria diu que es tracta de xifres similars a les de l'any anterior. "En ventes és semblant a l'any passat però en quilos és superior", afegeix. Això s'explica, segons Alabat, per l'increment de captures de peix blau, sobretot de sardina i anxova.

Pel què fa a la gamba, diu que les dades són molt semblants a les del 2007 perquè durant aquest any el preu s'ha mantingut estable excepte en dates assenyalades com Setmana Santa o les festes de Nadal.