La nova torre de telecomunicacions de Camprodon entrarà en funcionament els propers mesos

Faltarà trobar un operador de telefonia mòbil

L'Ajuntament de Camprodon (Ripollès) confia que la nova torre de telecomunicacions que ha de solucionar els problemes de cobertura telefònica, TDT i Internet a cinc nuclis del municipi estigui connectada a la xarxa elèctrica a inicis del 2019.

La nova torre de telecomunicacions era una infraestructura llargament reivindicada al territori perquè ha de resoldre definitivament la manca de serveis de telefonia (mòbil i fixe), televisió i Internet a cinc nuclis dispersos de Camprodon (Ripollès) com són Rocabruna, Beget, Salarça, Bolòs i Font Rubí. El projecte encara la recta final amb l'estesa de línia elèctrica i la construcció de pals de fusta i formigó, uns treballs que s'estan fent aquests dies.

L'Ajuntament, promotor de la infraestructura, preveu que a principis del 2019 la torre es pugui connectar a la xarxa elèctrica a través d'aquesta nova línia d'1,5 quilòmetres i ja pugui donar senyal de TDT a les televisions de les llars. Actualment s'està implantant de forma progressiva el servei d'Internet i la telefonia fixe (a través d'Internet per IP). La torre funciona a mig gas amb l'ajuda de plaques solars.

El juny passat va completar-se la primera fase, amb la construcció d'una via d'accés d'uns 700 metres, l'aplanament del terreny i la instal·lació de la torre, d'uns 25 metres, amb la caseta.

El servei més reivindicat, com és el de tenir cobertura de telefonia mòbil, no serà una realitat fins que hi hagi una operadora interessada en oferir-ho. Però perquè això passi cal que la torre estigui a ple rendiment, com ha explicat l'alcalde, Xavier Sala, a l'ACN. "Estem en línia de resoldre unes mancances històriques però encara no ho tenim resolt del tot", ha admès el batlle.

Malgrat tot, des de l'Ajuntament estan molt satisfets perquè aquest era un projecte "molt complex" que s'ha assumit íntegrament des del consistori amb un cost de 150.000 euros tal com es recull al pla especial redactat pel Consorci de l'Alta Garrotxa. Un organisme a qui el consistori agraeix el suport tècnic per aconseguir construir la torre en un espai d'interès natural.

Substituta de la torre a coll de Bucs

Aquesta torre ve a substituir el projecte de la torre a coll de Bucs a Montagut i Oix (prop del nucli de Sant Miquel de Pera) que la Generalitat no va fer per falta de recursos. Des del 2009 que hi havia un projecte per construir-la però uns anys més tard i en plena crisi la Generalitat se'n va desdir per falta de recursos, un fet que va indignar els veïns del municipi. L'actual equip de govern, format per Junts per Camprodon i ERC, va comprometre's a fer-la realitat. El 2016 es va redactar un nou projecte amb l'actual ubicació i el cost de la inversió. Un any més tard, la comissió d'Urbanisme va aprovar inicialment el pla especial i es va poder continuar així amb la tramitació.