Girona envia la seva proposta per la nova plaça Espanya a l'espera que Foment la construeixi

L'actuació puja a més de 2 MEUR

  • ACN
    Fotos: ACN

L'Ajuntament de Girona ha enllestit la proposta que fa la ciutat per reformar la plaça Espanya i ja l'ha enviada a Foment perquè redacti el projecte i tiri endavant l'obra.

Recollint les propostes dels veïns, a la nova plaça no hi haurà cap espai per a terrasses i només s'hi faran actes lúdics i culturals de petit format. "Serà sobretot un espai de descans i de gaudi, que al mateix temps es convertirà en el vestíbul d'entrada cap a l'estació", ha destacat l'alcaldessa, Marta Madrenas.

L'avantprojecte que ara s'ha enviat a Foment ja recull sobre plànol que s'eliminarà l'actual gir a l'esquerra des de la carretera Barcelona, que el carrer Bailén serà exclusiu per a vianants i que el de Pierre Vilar –el que passa davant l'estació de trens- canviarà de sentit. Es preveu que la reposició tingui un cost superior als 2 milions d'euros (MEUR). Madrenas ha avançat que allò que es vol ara és parlar amb l'Estat per fixar un calendari per a les obres.

L'alcaldessa de Girona ja ha subratllat, d'entrada, que la reposició de plaça Espanya forma part del paquet d'obligacions que encara té pendents l'Estat per les obres del TAV. "Per tant, correspon a Foment executar l'obra", ha insistit Madrenas, recordant que durant anys part d'aquest espai va acollir l'estació provisional d'autobusos.

Ara fa gairebé un any, l'Ajuntament ja va definir com volia que quedés la futura plaça Espanya. De les quatre propostes que hi havia sobre la taula, en va prioritzar una. El consistori va fer una audiència pública i va obrir un procés participatiu perquè els veïns hi diguessin la seva i proposessin millores. N'hi va haver 88 que van prendre part en el procés i ara, el resultat d'aquestes votacions ja s'ha incorporat a l'avantprojecte que s'ha enviat a Foment.

Segons ha destacat l'alcaldessa, la nova plaça es concep com un espai diàfan –amb diferents espais verds- pensada per al "gaudi i el descans" i que satisfarà "les necessitats dels veïns de l'Eixample". Però al mateix temps, la plaça també servirà com a "vestíbul i porta d'entrada" a l'estació de trens i permetrà "relligar" els diferents barris que té a banda i banda.

Sense terrasses

Segons van decidir els veïns, a la nova plaça Espanya no hi haurà espai per a terrasses. Ni tampoc s'hi permetran fer actuacions lúdiques i culturals de gran format. Sobre plànol es dibuixa com un espai diàfan, amb una zona de jocs infantils i una altra de lleure per als veïns, que prioritza els vianants per damunt dels vehicles.

Sí que hi haurà, però, un vial de servei que la creuarà. Anirà des de la façana de l'estació fins a la carretera Barcelona, i també servirà per donar accés a un gual i a l'aparcament del futur hotel que es construirà a la zona. Segons ha dit Madrenas, aquest és l'únic punt que encara cal acabar de definir amb els veïns (perquè el consistori situa el vial més cap al centre de la plaça i ells el volen més a tocar dels edificis). El vial només es podrà agafar en un sol sentit de circulació –de l'estació cap a carretera Barcelona- i al final hi haurà un semàfor (que facilitarà les incorporacions tant en un com en altre sentit)

A més, com ja recollia la proposta que es va presentar, l'avantprojecte també elimina l'actual gir a l'esquerra entre la carretera Barcelona i l'estació (que s'havia convertit en un punt negre). El carrer Bailén passarà a ser exclusiu per a vianants i el de Pierre Vilar –el que passa davant l'estació- canviarà de sentit. Així, els cotxes que recullin o deixin passatgers hauran de sortir en direcció Poeta Marquina.

Més de 2 MEUR

L'avantprojecte que s'ha enviat a Foment també recull una primera estimació dels costos de l'obra, que pugen a més de 2 MEUR. D'aquests, 1,8 corresponen exclusivament a la plaça, 170.000 a l'espai del carrer Pierre Vilar i 155.000 al del carrer Bailén. Segons ha avançat l'alcaldessa de Girona, el consistori entén que haurà d'assumir part d'aquesta darrera partida (perquè un tros del carrer Bailén queda fora de la plaça). La resta, però, segons subratlla el consistori, ha d'anar a càrrec de l'Estat.

Ara, l'Ajuntament vol reunir-se amb representants de Foment i Adif per demanar-los que redactin el projecte i executin l'obra. A més, també vol que li posin un calendari damunt la taula. Madrenas ja ha dit que la reposició de plaça Espanya és un afer "que no s'ha de polititzar" i que allò que cal és que l'obra es faci "quan més aviat millor".

Llicència per al futur hotel

A banda de la part pública, la reurbanització de la plaça Espanya es completa amb una actuació privada. I és que part de l'espai que ocupava l'antiga estació d'autobusos és d'un propietari que el va cedir. Ara, però, la seva intenció és aixecar-hi un hotel i un edifici d'habitatges. I precisament, segons ha informat el consistori, ja s'ha rebut una llicència per fer-hi l'hotel. De moment, però, l'Ajuntament no n'ha donat més detalls, perquè encara ha d'estudiar la documentació abans de donar-hi el vistiplau. Madrenas, però, sí que ha dit que preveuen que l'obra d'aquest hotel ja pugui començar durant el 2019.

Per últim, l'Ajuntament de Girona també ha explicat que en breu tornarà a treure a licitació l'obra de la marquesina que ha donar accés a l'estació del TAV (i que creuarà part del parc Central). Els treballs s'han de tornar a treure a concurs perquè l'empresa que havia d'executar-los va fer fallida i la que havia quedat segona va acabar renunciant a fer-los.