Aena obre mig miler d'expedients disciplinaris a controladors aeris

El govern espanyol adverteix que aquesta vaga no quedarà 'impune' i que 'ara toca fer justícia'

Blanco ha explicat que fins a dos quarts de d'una del migdia s'han dut a terme 1.588 operacions i que 162.000 persones han pogut fer el seu viatge. En conjunt, Blanco ha destacat que s'està restablint la normalitat i que ara les companyies han de reconfigurar els seus plans de vol previstos abans de la vaga encoberta dels controladors.

Encara no s'ha calculat l'impacte econòmic

Sobre l'impacte econòmic que ha tingut la protesta, el ministre ha comentat que encara no s'ha calculat i que també s'han de tenir en compte els perjudicis a les línies estrangeres que no es dirigien a l'Estat però en canvi havien d'utilitzar el seu espai aeri. El que sí ha assegurat és que les pèrdues econòmiques seran 'infinitament' menors que les del volcà islandès que la passada primavera va obligar a tancar l'espai aeri europeu.

Blanco ha restat credibilitat a les acusacions d'una controladora que va afirmar que els militars havien obligat els controladors a treballar a punta de pistola i ha advertit que haurà de demostrar que 'es va correspondre amb la veritat'. 'Una cosa és dir que un guàrdia civil porta pistola perquè tots en porten i l'altra que la va utilitzar per amenaçar', ha afegit.

D'altra banda, el ministre creu que s'ha demostrat que el decret aprovat el divendres pel Consell de Ministres va ser una prova que aquestes mesures van ser 'encertades' i ha evitat que els controladors perjudiquessin encara més els passatgers. Blanco ha recordat que el sindicat dels USCA no és un interlocutor vàlid mentre hi hagi decretat l'estat d'alarma.

En l'inici de la seva intervenció davant els mitjans de comunicació agraint als passatgers atrapats als aeroports el seu comportament i ha reiterat una vegada més les disculpes del govern espanyol per la situació que han hagut de patir. També, ha garantit que no es tornarà a repetir una situació com aquesta.