Milers de persones s'apleguen en la segona concentració a Girona pel 21-D

S'han viscut moments de tensió amb els Mossos d'Esquadra

  • La manifestació dels CDR amb un Mosso d'Esquadra que els barra el pas. ACN
    La manifestació dels CDR amb un Mosso d'Esquadra que els barra el pas
    Fotos: ACN
  • Els concentrats a la comissaria de Vistalegre. EndavantNordOriental
    Els concentrats a la comissaria de Vistalegre
    Fotos: EndavantNordOriental
Centenars de persones s'han concentrat aquest divendres a partir de les sis de la tarda al davant de la subdelegació del govern espanyol a Girona, on s'ha viscut un episodi de tensió amb els Mossos d'Esquadra, que han instal•lat tanques protectores davant l'edifici.
Alguns dels manifestants han llançat ous, alguns dels quals amb pintura, als agents i una de les seves furgonetes. Tot seguit, una dona ha demanat a les persones que llançaven els ous que marxessin perquè la manifestació fos pacífica, i la marxa s'ha desplaçat a la delegació de la Generalitat, on s'han anat sumant manifestants i han arribat a ser milers. Finalment, els milers de persones s'han dirigit cap a la comissaria dels Mossos a Vistalegre.
 
A la delegació de la Generalitat, els manifestants han penjat pancartes en què es podia llegir 'Ni pactes ni renúncies, república ja', amb una foto de la reunió a la Moncloa entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra. També, han fet una pintada: "República o dimissió".
 
Puntualment a les sis de la tarda han arribat els primers manifestants convocats pel Comitè de Defensa de la República (CDR) davant de la subdelegació del govern espanyol a Girona. Centenars de persones han respost a la crida i ràpidament s'ha generat un episodi de tensió entre els manifestants i el cordó policial dels Mossos d'Esquadra. Des del públic han llançat ous i pintura als agents i a les furgonetes.

De seguida una dona d'entre els manifestants ha escridassat a alguns dels joves que han llançat els objectes i els ha demanat que mantinguessin el caràcter pacífic de la mobilització. Davant de la insistència de la dona, la capçalera de la manifestació ha decidit moure la protesta i ha posat direcció a la delegació gironina de la Generalitat, a pocs metres de la seu del govern espanyol.

Poc a poc, la manifestació ha guanyat pes i de camí a l'edifici de la Generalitat, s'ha arribat als milers de persones que cridaven en favor del desplegament de la república catalana. Algunes proclames com 'ja n'hi ha prou d'esperar, república ja' o 'independència' han ressonat pel carrer de Jaume I.

Una vegada davant de la seu gironina del govern català, els membres del CDR han decidit fer una aturada. A la façana hi han enganxat dos cartells. En un s'hi veia el president espanyol Pedro Sànchez amb el català Quim Torra donant-se la mà. A sota, un missatge deia: 'ni pactes, ni renúncies. República ja!'. Al costat també han pintat amb esprai a sobre del vidre 'república o dimissió'.

Mobilització a la comissaria de Vistalegre

En acabar, els organitzadors han decidit posar rumb fins a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Vistalegre. L'objectiu era esperar-se a la porta fins que deixessin anar a tots els detinguts arreu de Catalunya per les mobilitzacions de la jornada.

Una vegada han arribat al carrer del Carme, a pocs metres de la comissaria, el cordó policial els ha impedit seguir. Els Mossos d'Esquadra els han demanat que s'aturessin. En un principi alguns dels membres de la manifestació han llençat objectes a la policia, fins que els antidisturbis han avisat per megafonia que si seguien llançant coses, actuarien.

Pluja d'avions de paper

Davant d'aquest avís, ràpidament la concentració ha començat a preparar avions de paper que han llançat als Mossos d'Esquadra. En un moment determinat, han estat prop de mig centenar d'avions de paper que han caigut a sobre del cordó policial. La policia ha repetit per megafonia que no llancessin més objectes i ha demanat als manifestants que deixessin "d'agredir als agents".
 
Finalment el nombre de manifestants s'ha anat reduint fins que quan quedava una cinquantena de persones, els organitzadors han optat per aixecar la convocatòria de manifestació. Dues hores després de l'inici de la protesta, el carrer del Carme quedava buit i els Mossos d'Esquadra anaven reduint el control de seguretat fins poder tornar a obrir al trànsit.