Girona vol sancionar els que esperen dins el cotxe amb el motor engegat

Consideren que es malmet el medi ambient i és una falta de civisme

L'equip de govern de Girona vol revisar les ordenances, endurir determinades sancions i introduir-ne de noves amb l'objectiu de fomentar el civisme i el respecte cap al medi ambient a la ciutat. El tinent d'alcalde Eduard Berloso explica que l'equip de govern ja ha fet arribar un esborrany d'aquests canvis a les entitats i a la resta de grups municipals, i que ara se n'estan estudiant les al·legacions.

Un cop s'hagi redactat el text definitiu, es preveu portar al ple municipal en els propers mesos. Eduard Berloso concreta que, sobretot, es vol posar l'accent en "la preocupació i el respecte cap al medi ambient", i mirar de perseguir aquelles conductes que acaben contaminant o bé embrutant els carrers de la ciutat.

Dins aquestes, el regidor n'esmenta una en concret: la d'aquells conductors que fan una parada amb el cotxe i que es queden a dins del vehicle amb el motor engegat. "Per exemple, perquè estan esperant algú i no apaguen el motor; a l'estiu, perquè fa calor i tenen aire condicionat, i a l'hivern, perquè fa fred i posen la calefacció", explica Eduard Berloso. Sigui com sigui, però, el vehicle continua deixant escapar fum des del tub d'escapament, i aquesta és la conducta que es vol sancionar.

El regidor també concreta que la modificació de les ordenances també inclourà la revisió de determinades sancions. Tot i que no pot concretar quines pujaran i quines no, perquè encara s'està pendent de les al·legacions. Eduard Berloso, però, diu que entre els incompliments que l'equip de govern "vol tenir en compte" hi ha, per exemple, no recollir els excrements dels gossos o no separar adequadament les escombraries.

A més, l'Ajuntament també vol evitar que la gent escupi pel carrer. Les actuals ordenances ja ho prohibeixen, però ara es vol ser molt més curós a l'hora de controlar que això no es faci. "Se serà molt més estricte amb el seu compliment", diu Berloso. El regidor també concreta que, al darrere d'això, no hi haurà cap voluntat recaptatòria, sinó que "desgraciadament" es farà perquè la gent no està prou conscienciada.

Increment de les denúncies

De fet, només cal donar un cop d'ull a l'estadística de la Policia Municipal per veure com els incompliments d'ordenances estan a l'ordre del dia. Al llarg d'aquest 2018, el cos ha rebut 53.000 requeriments, dels quals 29.000 han acabat amb intervenció policial. I d'aquests, un 31% feien referència a queixes que fa la ciutadania per incompliments d'ordenances.

Això ha suposat, de retruc, que la Policia Municipal hagi aixecat fins a un 11% més d'actes –en total, 1.200- derivades d'aquests incompliments. Dins aquest global s'hi troben, per exemple, 200 denúncies per excés de soroll o 380 més contra propietaris de gossos que els duien deslligats, sense xip o bé no en recollien els excrements.

25.000 cendrers portàtils

D'altra banda, amb l'objectiu d'evitar que els fumadors llancin les burilles al carrer i l'embrutin (això també se sanciona) l'Ajuntament de Girona ha començat a repartir 25.000 cendrers portàtils, reutilitzables i de butxaca. Són semblants a una cartera i estan fets de material termoplàstic i alumini. Se n'han fet la meitat de color blau i l'altra, de color groc.

Eduard Berloso explica que aquests cendrers es poden trobar als estancs i en equipaments municipals (sobretot, als centres cívics). "Són gratuïts i reutilitzables, i amb això volem evitar fomentar la conscienciació dels fumadors per evitar que embrutin els carrers", conclou el tinent d'alcalde i regidor de Sostenibilitat i Medi Ambient.