La Bisbal d'Empordà, sis col·legis electorals i onze meses administrades electrònicament

El nou sistema permet esponjar cues tot i que no s'abandonen els llistats en paper i els regles per seguretat

Aquest diumenge, 6.771 persones estan cridades a les urnes a la Bisbal d'Empordà. Els electors que ja s'han acostat als col·legis, però, han pogut veure com, al costat de les urnes, un ordinador portàtil i una impressora presidien les onze meses electorals que hi ha repartides arreu de la ciutat.


I és que la capital del Baix Empordà és una de les set ciutats catalanes escollides per engegar-hi el sistema d'administració electrònica. Tot i que els electors continuen votant com sempre, amb la papereta i el sobre, el sistema permet guanyar rapidesa a l'hora d'identificar-los.

Cada ordinador portàtil porta una targeta SD on hi ha incorporades les dades del cens. Quan arriba un votant, els membres de la mesa només han de teclejar el seu DNI a l'ordinador, o bé passar-lo per un lector en cas que sigui electrònic. 'Automàticament, les dades queden registrades i ja es pot votar', indica el responsable del dispositiu a la Bisbal, Joan Perxés.

A més, el sistema també és molt més àgil a l'hora d'enviar les dades de participació. 'Abans això es feia per telèfon, però ara el mateix ordinador ja t'envia un missatge i tot es fa arribar per Internet mitjançant tecnologia 3G', explica Perxés. Fins ara, ja s'han fet dues transmissions d'informació (a les nou del matí i a la una del migdia), i el procediment es repetirà a les sis de la tarda i a les vuit del vespre, l'hora de tancament dels col·legis.

Després, l'escrutini es farà de manera manual, obrint cada sobre i comptant les paperetes. Tot i això, segons afegeix Perxés, 'quan al final de la jornada introduïm el recompte a l'ordinador, el mateix sistema també et quadrarà les dades'. El mateix coordinador també explica que la introducció d'aquest nou sistema és un primer pas cap al vot electrònic.

Al camp parroquial, més de 200 persones

Un dels sis col·legis de la Bisbal d'Empordà és el que es troba al camp parroquial, en una zona propera al centre. Aquí hi ha dues meses electorals, i les persones que les formen tenen entre 24 i 63 anys. Les eleccions d'aquest diumenge són els primers comicis en què no només els ha tocat fer de mesa per primera vegada, sinó també engegar l'administració electrònica.

Al col·legi del camp parroquial hi estan cridades a votar 929 persones. A primera hora de la tarda, ja n'hi havia més de 200 que s'havien apropat al col·legi per dipositar la seva elecció dins les urnes.

Una de les votants, Maria Àngels Gasull, admet que el nou sistema esponja cues, perquè s'identifica l'elector molt més ràpidament. 'Crec que de moment els ha donat més feina als membres de les meses, perquè nosaltres continuem votant com fins ara', explica.

La presidenta de la mesa on la Maria Àngels ha dipositat el vot, Teresa Darnacolleta, explica que durant els darrers dies han rebut formació sobre el funcionament de l'administració electrònica. 'Ens van donar un llibret on se'ns explicava tot i, a més, hi ha un representant de l'administració a cada mesa que ens ajuda en tots els dubtes que tinguem', concreta.

Per a Darnacolleta, el veritable avanç del nou dispositiu és l'agilitat que dóna a l'hora d'identificar el votant. 'Ens ajudarà a agilitzar la feina en tot el que és la tramitació de la documentació', precisa.

A la Bisbal d'Empordà de moment no s'ha registrat cap incidència amb l'administració electrònica dels col·legis electorals. De totes maneres, a les meses no s'han abandonat els fluorescents, els regles i els llistats de paper imprès on hi apareixen els electors ordenats alfabèticament. 'Ho fem de les dues maneres per una qüestió de seguretat, però,' precisa Teresa Darnacolleta.

Set municipis arreu de Catalunya

Aquest 28-N, el nou sistema està present a set municipis de Catalunya, un per cadascuna de les set vegueries previstes a la nova ordenació territorial. A més de la Bisbal d'Empordà, també hi ha Lleida, Vic, el Prat de Llobregat, Montblanc, la Seu d'Urgell i Tortosa. En total, sumen 101 col·legis electorals i 339 meses, així com 1.356 persones que avui engeguen aquest procediments amb les eleccions al Parlament.