La Junta Electoral Central deixa el cara a cara de TV3 sense rostres i el plató buit

Desestima els recursos que han presentat CiU i PSC

La reunió de la Junta Electoral Central ha començat a tres quarts de set de la tarda a la seu de l'organisme, situada a les instal·lacions del Congrés dels Diputats. Poc després els catedràtics i magistrats han obert un termini d'una hora per permetre que ERC, PP i C's, els tres partits que s'han oposat al cara a cara, presentessin al·legacions contra el recurs del PSC i CiU contra la decisió de la Junta de Barcelona de prohibir el debat.


Amb tota la documentació sobre la taula, els magistrats han analitzat els arguments dels recursos, que en el cas del PSC addueix que el cara a cara no contradiu cap dels principis de l'article 66 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) que estableix que cal avisar de la celebració del debat amb cinc dies d'antelació, perquè la Junta va ser informada 'a data del 18 d'octubre' que se n'havia de celebrar un el 14 de novembre.

No és el criteri de la Junta Central que ha ratificat unànimement la decisió adoptada per la de Barcelona adduint que el cara a cara no ha estat notificat amb prou antelació i que per tant si se celebrés contradiuria el que marca la Llei Electoral. A més, segons la Junta, si se celebrés es produirien dificultats per compensar la resta de partits.

És la resolució que s'esperava perquè la Junta Central rarament contradiu els criteris de les provincials i a més ja apuntava a aquesta solució en una nota que ha emès aquest mateix dimarts al matí, on deixava la decisió en mans de Barcelona però assenyalava que el criteri a aplicar és el que marca una instrucció del 13 de setembre de 1999.

En el seu sisè apartat, la instrucció diu literalment que 'els mitjans de comunicació de titularitat pública que, durant els períodes electorals, decideixin emetre debats o entrevistes amb representants de les entitats polítiques concurrents a les eleccions, ho hauran de posar en coneixement de la Junta Electoral competent amb cinc dies d'antelació a l'inici de l'emissió dels debats o entrevistes'.

La decisió de la Junta Central posa punt i final a un ball en què la qüestió ha passat de mà en mà entre els dos organismes en quatre ocasions. Els recursos que el PP, ERC i Ciutadans van presentar dilluns contra el debat van anar a parar inicialment a la Junta Provincial, que aquest dilluns al vespre, després de reunir-se, va decidir traslladar el litigi a la Central de Madrid.

Aquest dimarts al matí la Junta Central ha emès una nota en què retornava la pilota a la provincial de Barcelona tot recordant que a ella li pertoca resoldre els recursos que es presentin contra la decisió de la primera. Posteriorment la Junta Provincial ha determinat que no es pot celebrar el debat i PSC i CiU han presentat els seus recursos que han tornar a portar la qüestió a Madrid. 

Terribas i Cuní es queden 'amb un pam de nas'

Un plató de Televisió de Catalunya i el seu equip d'operadors, el periodista Josep Cuní i la directora de TVC, Mònica Terribas, han esperat fins a dos quarts de deu la resolució de la Junta Electoral Central amb tots els preparatius a punt. Aquesta ha decidit finalment prohibir la celebració del debat entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el favorit per les enquestes a succeir-lo, el president de CiU, Artur Mas. Ni Cuní ni Terribas han volgut fer cap declaració en assabentar-se de la resolució. El candidat socialista tenia prevista la seva arribada a les instal·lacions de la televisió pública a les 21.50 hores. El candidat convergent ho havia de fer a les 21.55 h.