Els germans Roca publiquen 'Destil·lant Escòcia', un viatge per la gastronomia escocesa

Reten tribut a una cuina desvaloritzada i mostra Escòcia a través d'una nova mirada

Els germans Roca publiquen 'Destil·lant Escòcia' (Librooks), un llibre que viatja per la gastronomia escocesa i que és el dinovè volum del Celler de Can Roca. A través de 40 receptes i el relat de cinc viatges que han fet durant un any, Josep, Joan i Jordi Roca s'endinsen en la cuina d'Escòcia, un territori amb una superfície no gaire més gran que Andalusia.
"Volíem fer una mirada a la cuina del nord i imaginar com seria El Celler de Can Roca si estiguéssim al paral·lel 60", ha dit el sommelier i copropietari del restaurant El Celler de Can Roca, Josep Roca, durant la presentació del llibre a la Casa del Llibre a Barcelona. Tal com ha dit, han volgut aportar "una mirada diferent que barreja la gastronomia i el llibre de viatges, però que alhora observa la societat d'avui".
 
"Quan comencem a viatjar a Escòcia ens adonem que allà no hi ha una sensació d'estima per la cuina", ha explicat Josep Roca. Pels tres germans, 'Destil·lant Escòcia' és una "oportunitat de retre tribut i també de mostrar una gastronomia que és molt més rica del que els escocesos imaginen i creuen", ha comentat Roca. Segons el sommelier, la distància a un territori a vegades dona certa imatge de supèrbia i desconeixement, però gràcies a aquest viatge han vist que hi ha moltes possibilitats en la cuina d'Escòcia.

El mitjà dels germans Roca ha volgut emfatitzar que en aquest volum hi ha un "respecte absolut" per "la història de la cuina escocesa", el "coneixement" i les "tradicions", i que "no és un llibre altiu", amb un "to exagerat o alliçonador". "Sempre ens ha fet molta vergonya aquesta part d'anar a una l'altre país i cuinar la seva cuina, per aquesta raó sempre intentem explicar que hi anem a aprendre, no a ensenyar", ha afegit Josep Roca.

Més enllà d'un llibre de receptes

En el seu periple per terres escoceses els Roca prenen de referència dos llibres de viatge del segle XVIII 'A Journey to the Western Islands of Scotland', de Samuel Johnson, i 'The Journal of a Tour to the Hebrides', de James Boswell. El resultat és que 'Destil·lant Escòcia' no és només un llibre de receptes, sinó que s'apropa a la cuina des de la perspectiva del viatger.

"Per a mi un llibre només de receptes no té sentit", ha dit Josep Roca, que opina que "un cuiner no pot fer només receptes, sinó que ha d'afegir el què, el perquè i el quan". És per això que ell creu que aquest llibre pot agradar tant a amants de la cuina, que trobaran receptes per conèixer Escòcia d'una "manera diferent", com a persones que els agradi llegir, que tindran entre les mans un llibre "entretingut, enriquidor i inspirador".

El Celler de Can Roca volien deixar un pòsit en forma de llibre de tota la seva experiència de cuina i viatges. "Tot allò que passa a la gastronomia del nostre territori hauria de tenir una mirada allargada amb el pòsit del pes dels llibres escrits", opina el sommelier. Així no es perdria el coneixement un cop hagi passat "aquesta fal·lera, pompositat i situació de privilegi que avui té la gastronomia", ha dit el copropietari del Celler de Can Roca. "La gastronomia també és cultura i la cultura queda escrita perquè tothom que vulgui la pugui llegir, revisar i servir d'inspiració", ha sentenciat Josep Roca.