Justine de Valicourt visita El Bulli i rep una classe magistral de la mà de Ferran Adrià

El cuiner vol que la gent vingui a aprendre a Catalunya i no pas que els cuiners catalans vagin a fora

La guanyadora de la primera edició de la Beca Internacional Ferran Adrià, la cuinera del Quebec Justine de Valicourt, ha tingut l'oportunitat de ser una cuinera més al restaurant El Bulli i conèixer de primera mà el treball d'un dels millors cuiners del món. Ferran Adrià, per la seva part, ha remarcat que aquesta beca ha de ser 'una referència' per donar a conèixer la gastronomia i la cuina catalana arreu del món. 'Aquesta beca ha de fer que d'aquí 20 anys hi hagi molta gent que conegui els productes catalans', ha afegit el cuiner català.


Des del seu punt de vista, és molt més important que els cuiners d'arreu vinguin a aprendre a Catalunya que no pas que els cuiners catalans viatgin fora. Per Ferran Adrià 'la millora manera de vendre Catalunya és que la gent vingui a Catalunya'. A més, el cuiner català ha destacat que el millor que poden aprendre els cuiners d'arreu de Catalunya 'és el sentiment quan un cuina'.

Ferran Adrià, a més, ha destacat que el fet que la beca dugui el seu nom és 'un orgull' i ha reiterat que ha de ser referència no perquè porti el seu nom sinó pel que significa ja que és 'una manera diferent de vendre Catalunya'.

Prescriptors de la gastronomia i cuina catalana

Precisament, l'objectiu d'aquesta beca és el de difondre internacionalment la cuina catalana, formant cuiners de fora per convertir-los en prescriptors quan tornin al seu país d'origen. En aquest sentit, el tutor de Justine de Valicourt, el gastrònom Pep Nogué, ha explicat que des de l'inici de la beca a principis d'octubre -es tracta d'una estada d'uns tres mesos a la Casa dels Forestals de Sant Martí d'Empúries- ja han recorregut un 12.800 quilòmetres per conèixer de primera mà els productes d'arreu del territori català.

Des de les anxoves de l'Escala, passant pels arrossers del Delta de l'Ebre o la poma de Girona, a més també de la xocolata artesanal d'Agramunt, tots aquests són els productes que Justine de Valicourt podrà utilitzar en les seves receptes quan torni al Quebec. A més de la parada de luxe que la guanyadora de la beca ha fet aquest diumenge a El Bulli, cal destacar que també ha tingut l'oportunitat d'estar durant tres dies a El Celler de Can Roca, on la família Roca li ha ensenyat la seva manera de cuinar.

De Valicourt acabarà la seva estada a l'Escala el dia 17 de novembre i el punt final de la seva beca serà fer un àpat on haurà de demostrar el coneixement culinari dels productes catalans que ha après al llarg dels quasi tres mesos.

I és que la iniciativa de la beca, impulsada pel col·lectiu Joves Cuiners, l'Ajuntament de l'Escala, Prodeca i el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat, pretén reivindicar la cuina catalana al món per tal que cada vegada hi hagi més ambaixadors internacionals de la gastronomia del territori català.